Dependenţa de telefon, reală problemă în trafic

Dependenţa de telefon a devenit un fenomen în zilele noastre. Fie că suntem la o petrecere, la o terasă cu prietenii sau acasă, butonăm în permanenţă telefonul. Acest viciu a ajuns să reprezinte un real pericol în trafic.

Nu de puţine ori, tinerii traversează străzile cu ochii în telefon, uitând să se asigure, periclitându-şi astfel viaţa. Mai grav, şoferii conduc cu o mână pe volan, butonând cu o inconştienţă exacerbată telefonul mobil.

Accidentul grav petrecut recent în Ungaria, în care şi-au pierdut viaţa nouă români aflaţi în microbuzul groazei, a fost provocat din cauza dependenţei de telefon. În momentul impactului, şoferul făcea un live pe Facebook. Mai mult, raportându-ne pe plan local, accidentul de la Redea, în care au murit trei oameni, a avut aceeaşi cauză, telefonul mobil, pe care taximetristul îl butona.

Acest gen de participanţi la trafic trebuie cumva responsabilizaţi, altfel evenimentele tragice vor fi la ordine zilei. Amenzile aplicate şoferilor depistaţi că vorbesc la telefon în trafic par să nu-i disciplineze. Poate că suspendarea permisului sau majorarea cuantumului amenzilor ar reprezenta soluţii însă, în opinia mea, schimbarea începe cu noi. Dacă fiecare dintre noi vom trage pe dreapta, atunci când avem nevoie urgent să folosim telefonul, dacă-i vom atrage atenţia taximetristului ce pare mai preocupat de telefon, decât să fie atent la condus, dacă ne vom educa copiii să nu mai stea cu ochii în telefon mai ales când traversează strada, atunci putem schima cât de cât în mai bine lucrurile.

În zona în care locuiesc, s-au întâmplat nenumărate accidente chiar pe trcerea de pietoni, tocmai din cauza acestei probleme. Fie tinerii, cu ochii în telefon, treceau fără să se asigure, fie soferii erau distraşi de telefon. Aşa că, dacă nu conştientizăm pericolul la care ne expunem, dependenţa de telefon va continua să fie o reală problemă în trafic...