Deputatul Dan Ciocan, iniţiativă pentru înfiinţarea de noi domenii schiabile în România

Deputatul de Olt, Dan Ciocan, se numără printre co-iniţiatorii unei propuneri legislative privind modificarea Legii 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”. În urma aprobării acestor modificări, unele proceduri de revitalizare şi reutilizare a pârtiilor româneşti, precum şi de creare a altor pârtii să fie unele mult mai clare decât cele prevăzute acum de legislaţie.

Deputatul Dan Ciocan a explicat motivele pentru care şi-a pus semnătura pe propunerea legislativă.

„Muntele este astăzi una dintre principalele destinaţii de vacanţă ale populaţiei. În acest context, organizarea domeniului schiabil ţinând cont de nişte parametri moderni este primordială, având în vedere experienţa globală şi tendinţele din această sferă care încetăţenesc ideea că practicarea spoturilor de iarnă va rămâne şi pe viitor principala activitate asociată turismului montan”, a declarat deputatul Dan Ciocan.

Una dintre modificările aduse legii care aprobă Programul naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România” este cea care stabileşte mult mai clar procedura de schimbarea a destinaţiei unor terenuri care se vor transforma în pârtii.

„Legea nr. 526/2003 reglementează procedura de scoatere definitivă din fondul forestier naţional sau din circuitul agricol a terenurilor necesare realizării Programului naţional de dezvoltare a turismului «Schi în România», dar nu precis şi clar, ceea ce a îngreunat transformarea României într-un mare domeniu schiabil”,
se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit modificărilor, scoatere definitivă din fondul forestier naţional sau din circuitul agricol a terenurilor necesare realizării Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România” pentru obiective al căror beneficiar este o unitatea administrativ-teritorială se va face cu exceptarea taxelor prevăzute de Legea fondului funciar şi a Legii codului silvic. De asemenea, scoaterea terenurilor respective din fondul forestier sau din circuitul agricol se va putea face doar după realizarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate sau a proiectelor tehnice privind dezvoltarea turismului.

Printre co-iniţiatorii propunerii legislative se numără şi alt deputat din Olt,  Alexandru Stănescu, dar şi alţi 13 parlamentari şi-au pus semnătura pe iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost depus, pentru dezbatere şi aprobare, la Biroul Permanent al Senatului în data 11 octombrie 2017, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în aprobarea acestui proiect.