Dermatologul Florentina Delcea: „Pacienţii cu cancer sunt predominant din mediul rural, pentru că s-au expus la soare, fără utilizarea mijloacelor de fotoprotecţie”

Adresabilitatea la Compartimentul de Dermatologie din cadrul SJU Slatina este una crescută. Pacienţii vin cu o gamă variată de afecţiuni dermatologice. Grav este că tot mai mulţi olteni sunt diagnosticaţi cu forme de cancer de piele, maladia predominând în rândul pacienţiilor din mediul rural, care se expun la soare pe perioade lungi, fără a utiliza factori de protecţie.

Compartimentul de Dermatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina are trei medici. Dermatologul Florentina Delcea este cel mai tânăr dintre ei, medicul venind la începutul acestui an la SJU Slatina, după ce şi-a finalizat studiile la Craiova.

Modestă, doctoriţa cu origini în judeţul Olt tratează cu atenţie afecţiunile dermatologice ale oltenilor. Aceasta spune că adresabilitatea este foarte mare, toate cele 14 paturi de care dispune Compartimentul de Dermatologie fiind permanent ocupate.

„Adresabilitatea este foarte crescută, încercăm să programăm pacienţii, pentru că paturile sunt ocupate permanent. Suntem trei medici pe secţie, însă noi putem fi găsiţi şi în Ambulatoriul unităţii medicale, unde mai pot fi găsiţi şi alţi doi colegi, medicii Badea şi Didă”,
a spus Delcea.

Aceasta a precizat că mulţi dintre pacienţi ignoră problemele dermatologice şi vin în stadii avansate ale bolii, când apar complicaţiile. Totodată, medicul poate face o statistică clară, spunând că afecţiunile dermatologice maligne predomină la pacienţii din mediul rural, care nu au utilizat mijloace de protecţie.

„Pacienţii vârstnici prezintă boli venoase cronice în stadii avansate, precum C6, adică au ulceraţii. Este o boală care necesită tratament îndelungat. Am un oltean de 91 de ani cu o astfel de patologie, care vine lunar pentru tratament. Pacienţii vin în stadii avansate, cu complicaţii, iar de multe ori ignoră afecţiunile dermatologice. Întâlnesc pacienţi cu precancer sau cancer cutanat, predomină cei din mediul rural care s-au expus la soare perioade îndelungate, fără utilizarea mijloacelor de fotoprotecţie”, a adăugat Delcea.

În cazul cancerului de piele, medicii slătineni practică excizia chirurgicală sau electrocauterizarea. Îngrijorător este că melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, apare şi la pacienţi de doar 30 de ani.

„Carcinomul bazocelular este forma cea mai blândă de cancer de piele, care, de obicei, nu metastează. Carcinomul scaumos, care este mai agresiv comparativ cu cel bazocelular poate să dea metastaze. Aceşti pacienţi necesită şi radioterapie, mai ales dacă marginile tumorii sunt invadate. Grav este că diagnosticăm frecvent melanom la pacienţi tineri, de 30 de ani”, a conchis Delcea.

Medicul Florentina Delcea, care îşi face doctoratul în această perioadă, va prelua şefia secţiei, după ce dermatologul Silvia Mezdrea pleacă în concediu de maternitate.