Descoperă minunile Bulgariei: Vitoșa, muntele izolat în câmpie

Pentru români, Bulgaria este, în primul rând, o destinație turistică estivală. Cei peste 130 de kilometri de plajă, precum și durata mai mare a sezonului de vară fac din litoralul vecinilor de la sud de Dunăre un punct de atracție principal pentru turiștii din țara noastră. Dar dacă ai crezut că Bulgaria nu oferă nimic mai mult decât nisipuri fierbinți înconjurate de hoteluri all-inclusive, atunci te-ai înșelat amarnic.

La nici 200 de kilometri de granița de sud cu România, ivit parcă din frământările câmpiei, se înalță un masiv muntos care veghează asupra capitalei Sofia: muntele Vitoșa.

Masivul Vitoșa, splendoarea muntoasă din câmpie

Este în plină câmpie, dar are propria-i climă. La câțiva kilometri de capitala Bulgariei, Sofia, masivul Vitoșa tronează ca un stăpân. Nu există o alegere mai bună pentru o cură de schi pentru că, deși iernile din oraș pot fi foarte blânde, sus, la altitudine, durata sezonului de sporturi de iarnă este de 120 de zile, iar temperatura medie este de minus 6 C. Zona este foarte accesibilă. Dacă nu vrei să îți conduci propriul autoturism, este bine să știi că ai la dispoziție transport public sau taxi.

Gândit ca un parc natural și protejat încă din anul 1934, masivul Vitoșa cuprinde 10 vârfuri de peste 2.000 de metri altitudine, cel mai mare dintre ele fiind vârful Negru, de 2.290 metri altitudine.

Peisajele sunt superbe, cu nori agățați de piscuri în majoritatea timpului și cu faimoasele „râuri de piatră”, un fel de torenți de pietre încremenite de mii de ani.

Telefericul este de două ori mai ieftin decât în România și te va duce de la Simeonovo și până la cota 1800, la cabana Aleko, într-un drum de 20 de minute fabulos.

De aici, poți să alegi una dintre cele șase de pârtii care se deschid printre versanți. Cea mai importantă este Universiada, o pârtie de schi running cu o lungime de 9600 m. Evident, toate au la dispoziție telescaune, teleferice şi telegondole. Și să nu-ți faci griji: aici, zăpada este bună de schiat toată iarna.

Atenție la vreme, pentru că este foarte schimbătoare. Perioadele în care soarele efectiv încinge (chiar și iarna) alternează cu cele de ceață și vânt puternic.

Și nu doar despre schi este vorba pe Vitoșa. Tot aici se află cea mai mare peşteră din Bulgaria. Este vorba de Duhlata, care are o lungime de 17.5 km pe şapte niveluri, fiind străbătută de şase râuri subterane.

Cum ajungi din România

Sunt foarte multe oferte de vacanțe în Bulgaria. Pentru a alege cel mai potrivit plan pentru tine, trebuie să ai în vedere, în primul rând, transportul. Sofia este relativ aproape, așa că vei fi tentat să mergi cu autoturismul propriu. În acest caz, există mai multe posibilități. Dacă vii prin Giurgiu, ai 323 de kilometri, din care aproape trei sferturi pe autostradă. Asfaltul nu este grozav, dar își face treaba.

O altă posibilitate ar fi să intri în Bulgaria prin Turnu Măgurele, dar există riscul de a pierde timpul la graniță, la coadă la feribot. Sau ai putea alege avionul, care de la București la Sofia nu face decât o oră și 5 minute. 

Așa că nu mai sta pe gânduri și pornește în descoperirea unuia dintre cele mai frumoase masive muntoase din apropierea României.

Sursa foto: shutterstock