DGASPC Olt angajează 23 de asistenţi maternali. Ce condiţii trebuie să îndeplinească şi ce salariu pot primi oltenii care aleg să îngrijească un copil lăsat în grija statului

Pentru reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii, DGASPC Olt angajează în continuare asistenţi maternali. Cei interesaţi trebuie să aibă domiciliul în judeţ şi să îndeplinească o serie de condiţii.

În cadrul proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, DGASPC Olt derulează o campanie de identificare şi recrutare a persoanelor cu domiciliul în judeţul Olt, care doresc să devină asistenţi maternali profesionişit.

Proiectul are ca obiectiv prioritar reducerea numărului de copii şi tineri plasaţi în instituţii. Pentru acest lucru este nevoie de oameni dedicaţi care să-i preia, să-i crească şi să-i îndrume pe micuţii lăsaţi în grija statului.

Potrivit datelor furnizate de DGASPC Olt, de la începutul anului şi până în prezent au fost angajaţi în cadrul proiectului 17 asistenţi maternali, obiectivul până la finele anului 2019 fiind de 40 de astfel de profesionişti.

„Pentru atingerea obiectivului, DGASPC Olt face apel către persoanele cu domiciliul în judeţ, care doresc să devină asistenţi maternali profesionişti, să se prezinte la sediul instituţiei, din Slatina, Serviciul Management de Caz pentru Copil, pentru informaţii privind procedura de obţinere a atestatului de asistent maternal”, se arată într-un comunicat al DGASPC Olt.

Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:
-    au capacitate depină de exerciţiu;
-    prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi;
-    au în folosinţă o locuinţă compusă din baie şi bucătărie, cu utilităţi, racordat la apă curentă şi canalizare, care acoperă necesităţile de dormit, prepararea hranei, igienă, educaţie şi recreere atât pentru membrii familiei, cât şi pentru copiii din plasament;
-    au urmat cursurile de formare profesională organizate de către DGASPC Olt care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.

Nu poate fi asistent maternal profesionist:
-    persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni;
-    părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotârâre judecătorească definitivă;
-    persoana care suferă de boli cronice transmisibile.

Procesul de evaluare a capacităţii solicitantului de a îngriji un copil se realizează în două etape: evaluarea iniţială şi etapa de pregătire.
 
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Olt, salariul de încadrare pentru un asistent maternal variază în funcţie de vechime şi de numărul de copii luaţi în plasament, dar şi dacă micuţii au o formă de handicap, pentru care se acordă un spor. Astfel, un asistent maternal are un salariul brut de minimum 2.781 de lei, pentru un singur copil, cea mai mică vechime. Acesta va mai primi 600 de lei alocaţia de hrană, plus alocaţia de stat. Pentru al doilea copil va mai primi un spor de 15 la sută. Pentru îngrijirea unui copil cu handicap sporul ajunge şi la 25 la sută.