DGASPC Olt, atenţionare către minorii din sistemul de protecţie. 17 persoane din Olt, victime ale traficului de persoane

Fără familii care să le poarte de grijă, copiii din sistemul de protecţie reprezintă o categorie vulnerabilă în faţa traficanţilor de persoane. Mai mulţi tineri din centrele DGASPC Olt din Slatina, Caracal şi Corabia au asistat la o expunere privind „Prevenirea traficului de persoane din rândul tinerilor”, specialiştii Agenţiei împotriva Traficului de Persoane, Centrul Teritorial Craiova aducând în discuţie uşurinţa cu care minorii pot ajunge victimele acestor reţele.

Potrivit datelor furnizate de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, Centrul Teritorial Craiovam, 17 persoane din Olt au căzut pradă reţelelor de trafic de persoane, pe parcursului anului trecut.

Astfel, minorii din centrele ce aparţin DGASPC Olt au participat, miercuri, în sala de şedinţe a CJ Olt, la o expunere ce a avut drept scop conştientizarea pericolului, dar şi prevenirea traficului de persoane din rândul tinerilor.

„Traficul de persoane este un fenomen ce există şi în judeţul Olt. Traficanţii profită de lipsa educaţiei victimei, de naivitatea ei, aceştia ştiu cum să păcălească viitoare victimă şi să o introducă în această poveste a traficului de persoane”,
au spus reprezentanţii Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Centrul Teritorial Craiova, în faţa copiilor din sistemul de protecţie.

Ca să-i conştientizeze pe minori despre acest pericol, specialiştii de la Craiova au prezentat cazul unuei adolescente din Craiova, ce a fost vândută chiar de către prietenul ei imediat ce au ajuns în străinătate.

„O tânără din clasa a XII-a a fost racolată. Totul a plecat de la colega de bancă, ce intrase într-un anturaj dubios, care i-a prezentat un băiat. Relaţia celor doi a durat o jumătate de an, după care prietenul i-a spus că trebuie să plece în străinătate, dar că nu vrea să meargă singur. Deşi trebuia să susţină Bacalaureatul, fata a acceptat să plece peste hotare. Situaţia s-a schimbat când cei doi au ajuns în ţara de destinaţie. Băiatul a vândut-o pe o sumă de bani, de parcă era la un târg de animale. A fost şocul vieţii ei, totul s-a transformat într-un coşmar. A fost obligată să se prostitueze o jumătate de an, iar pentru că refuza era bătută permanent şi înfometată”, au adăugat cei de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, care atrag atenţia că prima formă de exploatare este cea sexuală, populaţia feminină deţinând o pondere de peste 77 la sută din totalul victimelor.