Dificultăţi în intabularea terenurilor din Sîmbureşti pentru că e singura comună din Olt necolectivizată de comunişti

Autorităţile au dificultăţi în a implementa Programul naţional de cadastru şi carte funciară în comuna Sîmbureşti, singura din judeţul Olt în care nu s-a făcut cooperativizarea de către regimul comunist. Astfel, oamenii şi-au păstrat dintotdeauna proprietatea asupra terenului şi există cazuri cu succesiuni nedezbătute de trei sau patru generaţii.

Directorul Oficiului judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Gigel Chiriţă, spune că o altă problemă în ceea ce priveşte cadastrarea gratuită a imobilelor din Sîmbureşti este şi faptul că localitatea are foarte multe zone cu pantă de înclinare mare, iar operatorii preferă lucrările „mai uşoare”.

„Sîmbureşti este singura comună din judeţul Olt necooperativizată. Oamenii nu şi-au pierdut niciodată proprietatea acelor terenuri, n-au intrat în cooperativele agricole de producţie, în anii ’58-’60, deci proprietatea a fost la ei şi au transmis-o din tată în fiu, care cum au considerat de cuviinţă. Unii şi-au făcut acte, certificate de moştenitori, alţii nu. Sunt poate morţi, la a treia sau a patra generaţie şi n-au succesiuni dezbătute, n-au niciun fel de act. Un alt factor, este că Sîmbureştiul este comuna cu panta de înclinaţie cea mai mare, conform unui studiu făcut de Centrul Naţional de Geodezie. Pe Finanţarea 3, dacă la comunele din sud se plătesc 60 de lei pe imobil, la Sîmbureşti va creşte un pic preţul. Legiuitorul a prevăzut posibilitatea ca, în funcţie de gradul de dificultate al terenului, să fie indexat cu un anumit procent. Am discutat cu primarul de la Sîmbureşti şi s-ar putea ca anul aceasta să încheie un contract de prestări servicii şi să înceapă să facă”, a declarat Chiriţă.

Directorul OCPI Olt a adăugat că tot în cadrul acestui program se poate deconta dezbaterea taxei de succesiune. Chiriţă a ţinut să atragă atenţia că nu este vorba şi de partaj.

„În cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, am venit şi cu o altă facilitate – decontarea dezbaterii taxelor de succesiune, pentru autorii decedaţi. Practic, la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe o localitate, toţi cei care au avut autorii decedaţi, înscrişi în succesiuni nedezbătute, pot beneficia tot gratuit de dezbaterea acestor taxe de succesiune. Evident, este vorba doar de dezbaterea taxei. Ulterior, oamenii au întrebat de ce e gratuit, pentru că notarul a luat bani. Ei îşi făceau şi partaje, ulterior, procedură care nu mai este decondată de ANCPI. Noi am plătit doar prima operaţiune, adică dezbatarea succesiunii”, a conchis Gigel Chiriţă.