FOTO. Direcţia Agricolă Olt a făcut a treia livrare de purcei în Programul bazna-mangaliţa

Furnizorul din Găneasa a livrat astăzi alţi patru purcei unui crescător din Scorniceşti, înscris în Programul bazna-mangaliţa. Astfel, DAJ Olt a ajuns la a treia livrare din program.

Patru purcei au ajuns în această dimineaţă la un crescător din Scorniceşti. Furnizorul este tot din judeţul Olt, din comuna Găneasa, aceasta fiind a doua livrare pe care o face. Prima a avut loc în luna iulie, când 22 de purcei au ajuns la trei crescători din Găneasa şi Cungrea.

Prima livrare din program s-a făcut în luna mai, când 22 de purcei de la un furnizor din Gorj au ajuns la crescători din Slătioara, Găneasa şi Balş.

Dragoş Drăghicescu, directorul Direcţiei Agricole Olt, spune că următoarea livrare va avea loc la sfârşitul lunii.

„Următoarea livrare se face la sfârşitul lunii seprembrie, de la un furnizor din comuna Rotunda, către un crescător din Scorniceşti. Este vorba despre zece purceluşi”,
a precizat Drăghicescu.

Până în acest moment, în Programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele bazna-mangaliţa s-au înscris 517 olteni, care solicită 4.420 de purcei. Reprezentanţii DAJ Olt preconizează că până la sfârşitul acestui an vor fi livraţi 325 de porci.

Ajutorul de minimis al programului îl reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele autohtone, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Pentru a beneficia de program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii înregistrate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesator sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minimum 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilite în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică, să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.