Director adjunct DAJ Olt: „Fermierii olteni care vor să iasă pe piaţă cu produse tradiţionale trebuie să se autorizeze sanitar veterinar”

Mai mulţi fermieri, membri ai cooperativelor agricole din judeţ, şi-au manifestat intenţia de a ieşi pe piaţă cu produse tradiţionale. Specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt spun că legislaţia din domeniu nu este dificil de parcurs, însă fermierii trebuie să se autorizeze sanitar veterinar.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa, a precizat că fermierii care doresc să iasă pe piaţă cu produse tradiţionale trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de legislaţia din domeniu. Astfel, aceştia trebuie să primească aviz de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

„Ca produse tradiţionale, noi avem în judeţ atestate doar prunele de Leleasca şi suntem în procedură de atestare la zacusca de Giuvărăşti. Avem mai mulţi fermieri din cooperative care şi-au manifestat interesul să vină cu astfel de produse. Vedem câţi dintre ei vor şi reuşi. Din punctul nostru de vedere, documentaţia poate fi parcursă repede, problema este la DSVSA Olt. Fermierii trebuie să se autorizeze din punct de vedere sanitar veterinar, pentru că vorbim de siguranţa alimentară a populaţiei. Trebuie să respecte condiţiile, numai aşa pot primi autorizaţia. Dacă vor să vină cu produse de calitate, trebuie să le facă în condiţii de igienă. Fermierii trebuie să ţină cont că produsul cu care vin are o valoare adăugată foarte mare, vor obţine şi un preţ mare, şi atunci trebuie să fie conform legislaţiei sanitar veterinare”,
a spus Anuţa.

Prunele uscate de Leleasca reprezintă singurul produs din judeţ care a reuşit să respecte rigorile impuse de noile legi din domeniu şi să fie certificat ca tradiţional, acesta ajungând în marile lanţuri de magazine din Capitală.