Director OSPA Olt: „80 la sută din primăriile din judeţ şi-au făcut amenajamentele pastorale”

Peste 80 la sută din primăriile judeţului deţin proiecte de amenajamente pastorale pentru pajiştile de pe raza localităţilor. Specialiştii OSPA Olt spun că unele primării nu deţin deloc păşuni, iar altele nu au toate documentele necesare.

Directorul OSPA Olt, Constantin Rotea, a precizat că aşteaptă solicitări şi de la primăriile care nu au au realizat până acum amenajamentele pastorale. 

„Mai aşteptăm solicitări şi de la alte primării care nu au amenajamentele pastorale. Autorităţile au prelungit un an termenul pentru întocmirea proiectelor. O să vedem ce se mai întâmplă de anul viitor. 80 la sută din primăriile din judeţ au făcut amenajamentele pastorale. Unele primării au probleme, nu ştiu exact suprafeţele, pentru că nu au ordinul prefectului, nu au cadastru. Sunt câteva care nu au păşune. Cred că mai sunt studii de făcut pe aproximativ 20 de localităţi”, a spus Constantin Rotea.

APIA va condiţiona plata subvenţiilor cu întocmirea proiectele de amenajamentele pastorale.

Pajiştile sunt suprafeţe agricole de păşuni şi fâneţe, naturale sau cultivate, folosite pentru producţia de iarbă sau de alte plante erbacee furajere, care nu au fost incluse timp de cel puţin cinci an în sistemul de rotaţie al culturilor şi care sunt utilizate pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje. Gestionarea pajiştilor se stabileşte prin amenajamentele pastorale.

Proiectul de amenajament pastoral cuprinde: descrierea situaţiei geografice, topografice şi planul parcelar al pajiştilor aflate pe teritoriul unităţii administrativ teritoriale, descrierea solului şi a faunei, capacitatea de păşunat a pajiştii, lucrările de îngrijire şi îmbunătăţire a pajiştilor, planul de fertilizare şi măsurile agropedoameliorative.