Comunitate

2020-05-06, 12:32:28

Doar 84 de părinţi beneficiază de zile libere plătite cu 75% pentru a sta acasă cu copiii

Potrivit datelor oferite de AJOFM Olt, 84 de persoane beneficiază de legea 19/2020, care prevede acordarea unor zile libere salariaţilor care nu au cu cine să-şi lase copiii în perioada în care unităţile şcolare sunt închise.

Pe durata stării de urgență, cât școlile sunt închise, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. 

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit legii 19/2020.

Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se va plăti din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Sumele pentru plata indemnizaţiei se iau din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului, potrivit unei proceduri stabilite de Guvern.

Potrivit datelor furnizate de AJOFM Olt, 26 de societăţi, cu un număr de 84 de salariaţi, au solicitat sprijinul financiar pentru a beneficia de zile libere plătite în perioada în care şcolile sunt închise.  De această lege beneficiază părinţii care au copii cu vârsta până în 12 ani, respectiv 18 ani în cazul în care au dizabilităţi. 
Comentarii

Redacţia

2020-05-06 12:32:28

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...