Actualitate

2017-12-07, 14:51:39

Doar roşii din import, într-un supermarket de la Izbiceni. Primarul: „Situaţia este jenantă! În patria tomatelor, la supermarket găseşti roşii din Spania”

Situaţie aberantă într-un spermarket de la Izbiceni. Deşi pe raza comunei sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii în care se cultivă, în mare parte, roşii, aici fiind cei mai vestiţi legumicultori din ţară, care produc an de an mii de tone de tomate, în supermarket-ul din comună se găsesc doar roşii din import, din Spania sau Italia. Primarul din Izbiceni, Marian Gulie, a precizat că situaţia este jenantă, însă problema poate fi rezolvată doar prin asocierea fermierilor.

Un supermarket vinde roşii grădinarilor. Situaţia este una tipic românească. La Izbiceni, „patria” roşiilor, unde 99 la sută dintre localnici cultivă şi comercializează astfel de legume, în supermaketul din comună sunt vândute doar roşii din import.

Primarul din Izbiceni, Marian Gulie, a precizat că situaţia este jenantă, mai ales că de la Izbiceni pleacă în toată ţara cantităţi impresionante de roşii.

„De la Izbiceni se duc cantităţi impresionante de roşii în toată ţara, iar în supermarketul din comună sunt doar roşii din import. Situaţia este jenantă! În patria roşiei, la supermarket găseşti tomate din import. Este ca şi cum ai vinde roşii grădinarului. Magazinul trebuie să aibă roşia la raft, dar faptul că noi nu reuşim să furnizăm legumele noastre supermarketului de la Izbiceni este o chestiune de funcţionalitate, de abilitate a noastră. Nu ei sunt vinovaţi că au în magazin roşii din Spania. Totul ţine de organizarea noastră ca să intrăm în contract cu supermarket-ul”, a spus primarul.

Acesta a declarat că singura soluţie a fermierilor pentru a evita astfel de situaţii este asocierea legumicultorilor în asociaţii. 

„Noi trebuie să ne asociem în cooperative, pentru ca să dictăm preţul, produsul din raftul magazinului. Trebuie să ne organizăm, să avem o voce reprezentativă şi să spunem stop. Dacă le oferim produse ieftine şi de calitate, vor cumpăra de la noi. Reprezentanţii supermaketurilor sunt interesaţi să ia roşii autohtone de la noi, pentru că le pot achiziţiona şi foarte ieftin în anumite perioade, însă ei trebuie să se asigure de continuitatea aprovizionării. Nu îşi permit să spună că nu mai au roşii la raft, pentru că nu s-au înţeles la preţ cu fermierii sau că nu se mai produc. Este politica lor de magazin! Dacă am avem forma asociativă, am avea şi volum constant de roşii. Asociaţia ne-ar permite să încheiem contracte corecte şi ferme cu supermaketul. Tot de asociaţii ne lovim, de mentalitate”,
a adăugat Marian Gulie.

Potrivit datelor furnizate de primarul de la Izbiceni, în comuna olteană sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii. Cantitatea de roşii produsă aici pe parcursul unui an este foarte mare, în condiţiile în care după doar 10 arii se scot, în medie, şapte-opt tone de roşii.

La Izbiceni, există un târg unde sute de comercianţi din toată ţara, dar şi bulgari, vin pentru a achiziţiona cantităţi mari de legume. Totodată, roşiile de Izbiceni ajung în pieţele din Capitală, Braşov, dar şi Constanţa.

Comentarii

Redacţia

2017-12-07 14:51:39

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...