DOCUMENT. Tunuri liberale pe ultima sută de metri, la Cungrea. Oamenii lui Voiculescu încalcă legea prin achiziţii de sute de mii de lei cu atribuire directă

Oamenii lăsaţi de Liviu Voiculescu la conducea Primăriei Cungrea conduc destinele localităţii, după bunul plac, cu încălcarea legilor în vigoare şi irosind banul public.

Astfel, autorităţile liberale din comuna Cungrea au făcut o achiziţie directă, deşi suma plătită depăşeşte limita prevăzută de Legea privind achiziţile publice. Mai mult, anunţul în Sistemul Public de Achiziţii a fost postat în aceeaşi zi în care autoritatea locală a adoptat hotărârea de rectificare bugetară, după ce a primit aproximativ opt miliarde de lei vechi de la Guvern, tot cu încălcarea legii pentru că nu este indicată sursa de finanţare.

„Tunul” a fost dat, săptămâna trecută, când Guvernul României a alocat printr-o hotărâre suma de opt miliarde de lei Primăriei Cungrea.

Vineri, pe 18 septembrie, la ora 12.00, a fost convocată o şedinţă a Consiliului Local pentru aprobarea rectificării bugetare, în urma alocării guvernamentale. În aceeaşi zi, la două ore distanţă, la ora 14.29, Primăria Cungrea a postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice un anunţ pentru achiziţionarea a 1.000 de pubele de gunoi cu capacitatea de 240 de litri fiecare.

Achiziţia s-a făcut prin atribuire directă unei firme din Slatina pentru suma de 189.080 lei, adică 38.919,76 euro.

Numai că, având în vedere suma de achiziţie, aceasta nu se putea face prin atribuire directă, potrivit Legii 98/2016 art 7, alin 5, pentru că depăşeşte limita prevăzută de lege.

„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 450.200 lei”, se arată în legea citată.

Autorităţile din Cungrea au încălcat şi o altă lege, 273/2006, care precizează la articolul 14 alin 4, că nicio achiziţie nu poate fi făcută fără indicarea sursei de finanţare: „(4) Nicio cheltuială din fonduri publice locale nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu este aprobată, potrivit legii, și dacă nu are prevederi bugetare și surse de finanțare”.

Cum hotărârea de consiliu local prin care se aproba rectificarea bugetară, în urma alocării guvernamentale, nu urmase paşii legali pentru intrarea în vigoare, fiind aprobată în aceeaşi zi cu achiziţia directă, legea este încălcată din nou.