Comunitate

2017-12-31, 13:11:17

Doi militari slătineni, veterani în Afghanistan și participanți la Jocurile Invictus, cetățeni de onoare ai municipiului

Doi militari slătineni, veterani ai Armatei Române în conflictele din Afghanistan și Kosovo și componenți ai lotului României la Jocurile Paralimpice Invictus desfășurate la Toronto, Canada, vor fi desemnați cetățeni de onoare ai municipiului Slatina, în cadrul manifestărilor ocazionate de celebrarea a 650 de atestare documentară a municipiului.

Potrivit unui proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării consilierilor locali, în ședința legislativului din 4 ianuarie 2018, vor fi desemnați cetățeni de onoare, pentru fapte de eroism, locotenent-colonelul Nicolae Grigore și caporalul Eugen Pătru.

Cei doi au fost componenți ai lotului României la Jocurile Paralimpice Invictus desfășurate în Toronto (Canada), în septembrie 2017, jocuri dedicate militarilor răniți în teatrele de operații, competiție unde a participat la probele power-lifting și înot.

Locotenent-colonelul Nicolae Grigore are 37 de ani, fiind participant la numeroase misiuni militare peste hotare și absolvent a mai multor cursuri militare. A fost rănit în anul 2007, în timpul unei misiuni în Afganistan a Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada”, când plutonul său a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenți. Deplasându-se la locul intervenției, transportorul amfibiu blindat din patrula românească a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat, accident în urma căruia un militar și-a pierdut viața și alți patru au fost răniți, printre aceștia fiind și locotenent-colonelul Nicolae Grigore, care a suferit răni la umărul stâng și arsuri la nivelul toracelui.

Nicolae Grigore este, din anul 2016, reprezentantul României și instructor în programul JDEAL (Joint deployable exploatation and analysis laboratory) – Olanda. Totodată, este instructor NATO din anul 2012 pentru Centrul de Excelență CIED de la Madrid, membru al Detașamentului Special de Protecție și Intervenție al MApN din 2009 și până în prezent; a fost decorat cu Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemne de război, cu Emblema de onoare a Armatei României și Emblema de onoare a Informațiilor pentru Apărare, decorat cu medalia NATO pentru servicii meritorii, decorat cu medalia NATO Non article 5 Afganistan si Kosovo.

Caporalul Eugen Pătru are 29 de ani și a fost rănit în anul 2014 în Afganistan. Militarul executa o misiune de patrulare când a avut loc un atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu material exploziv, acesta intrând direct în mașina de luptă românească în care se afla caporalul Eugen Pătru și provocând moartea unui coleg, precum și rănirea a încă patru militari. Militarul slătinean a rămas fără mușchi la ambele gambe și o paralizie completă la nervul sciatic.

Eugen Pătru este dublu campion mondial la concursul de tir cu arcul desfășurat în luna iulie 2017 în orașul Fontainebleau (Franța). La Jocurile Paralimpice Invictus de la Toronto (Canada) din septembrie 2017 a ocupat locul 7 la proba tir cu arcul. El a fost participant la două misiuni NATO în Afganistan și a fost decorat cu medalia NATO Non article 5 Afganistan și Kosovo și cu Emblema de Merit ”În Slujba Păcii” clasele I și a III-a.


Comentarii

Redacţia

2017-12-31 13:11:17

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...