Eveniment

2017-02-15, 11:56:25

Doi olteni, achitaţi încă de luna trecută, după dezincriminarea abuzului în serviciu. Prim-procurorul PT Olt: „Nu este imputabil nimănui, câtă vreme are la bază decizia de neconstituţionalitate”

Doi inculpaţi condamnaţi de Judecătoria Slatina pentru abuz în serviciu au fost achitaţi de Curtea de Apel Craiova, după ce această infracţiune a fost dezincriminată în parte de o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit prim-procurorului Parchetului Olt, Anca Anuţa.

Prim-procurorul Parchetului Olt, Anca Anuţa, a declarat miercuri că este vorba de o decizie pe care instanţa din Bănie a luat-o încă de luna trecută. Ea a arătat că inculpaţii fuseseră condamnaţi de instanţa de fond, înainte de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost redefinit abuzul în serviciu.

„Pe decizia de neconstituţionalitate, raportat la abuzul în serviciu, chiar am avut un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt - cred că sesizasem instanţa în 2014-2015 - cu o soluţie de condamnare la nivel de judecătorie, iar la Curtea de Apel Craiova s-a dispus achitarea a doi inculpaţi. Este vorba de o decizie de luna trecută, cred. Soluţia a fost fundamentată pe decizia de neconstituţionalitate. Este o muncă ce se soldează şi cu astfel de rezultate, dar nu este imputabil nimănui, câtă vreme are la bază decizia de neconstituţionalitate. În momentul în care s-a făcut trimiterea în judecată, s-a obţinut prima condamnare la fond, textul de lege era în vigoare în forma anterioară. Noi încercăm să evităm achitarea inculpaţilor pe motive imputabile, nu pe astfel de dezincriminări”, a explicat Anca Anuţa.

Şefa procurorilor olteni a mai arătat că nu este pentru prima dată când apar soluţii de achitare, după ce legile penale au fost modificate.

„Am mai avut astfel de situaţii. De pildă, anul trecut au fost şase inculpaţi achitaţi, toţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar doi dintre ei au fost achitaţi ca urmare a modificărilor intervenite la Codul Penal în cazul infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Se trimisese în judecată în formatul anterior modificărilor, iar ulterior s-a considerat infracţiune doar situaţia în care victima are mai mult de 90 de zile de spitalizare, în condiţiile în care nu există alcoolemie”, a declarat procurorul.

Anca Anuţa a mai spus că toate dosarele pe care procurorii olteni le au în lucru pe abuz în serviciu vor fi clasate, în timp ce în cazul celor trimise deja în judecată se va da achitare.

„Mai avem dosare în lucru cu abuzul în serviciu, aşa cum era el definit înainte de decizia Curţii Constituţionale. În momentul în care le soluţionăm şi sunt la noi, în faza de urmărire penală, se va da clasare. În situaţia în care sunt pe rolul instanţei, probabil că se va dispune acea soluţie de achitare. Mai sunt astfel de dosare, dar nu vă pot spune concret câte, pentru că ar însemna să luăm dosarul şi să analizăm. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sunt foarte puţine astfel de dosare pentru că nu sunt de competenţa noastră. Abuzul în serviciu este de competenţa parchetelor ordinare. Noi am preluat doar dosarele complexe şi cu conexiune raportat la Legea 78, conexe infracţiunilor de corupţie, îndeosebi frauda în domeniul achiziţiilor publice”, a declarat șefa Parchetului Olt, Anca Anuţa.

Comentarii

Redacţia

2017-02-15 11:56:25

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro