Dosar penal după ce un bărbat din Corabia a murit. Acesta a fost preluat de o ambulanţă fără medic şi a fost resuscitat cu mâinile goale

Un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă a fost deschis de poliţiştii din Olt după ce un bărbat în vârstă de 43 din oraşul Corabia a murit, sâmbătă seară, într-o ambulanţă care îl transporta spre spitalul din Slatina după ce suferise un infarct; familia bărbatului acuză că la bolnav a ajuns o ambulanţă fără medic şi că asistenta medicală a executat manevrele de resuscitare cu mâinile goale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, agentul principal Alexandra Dicu, a declarat poliţiştii au început cercetările în urma unei sesizări.

„Am fost sesizaţi că un bărbat de 43 de ani a decedat în timp ce era transportat la spital cu o ambulanţă. Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violenţă pe corp. A fost transportat la Morga Spitalului Corabia în vederea efectuării necropsiei. În cauză s-a întocmit dosar penal şi se fac cercetări pentru ucidere din culpă”, a declarat reprezentantul IPJ Olt.

Marius Băiescu, în vârstă de 43 de ani, suferea de diabet şi, sâmbătă seară, s-a simţit foarte rău, iar familia a chemat ambulanţa. O ambulanţă fără medic l-a transportat la spitalul din oraş. Ulterior, s-a decis transferul bolnavului la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar după câteva sute de metri starea lui s-a agravat, fiindu-i aplicate manevre de resuscitare de către o asistentă. Între timp, a fost chemat un alt echipaj cu medic de la Caracal pentru preluarea pacientului, dar nu s-a mai putut face nimic pentru el, acesta decedând în ambulanţă.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Olt, medicul Alina Duminică, a spus că, în România, toate manevrele de resuscitare se fac cu mâinile. Ea a admis că serviciul de ambulanţă se confruntă cu un deficit de medici de urgenţă.

„A fost solicitare iniţial pentru un echipaj cu asistenţă medicală, iar ulterior a plecat o altă maşină de la Caracal, de la staţia de acolo. În seara respectivă erau medici doar la staţiile de ambulanţă de la Caracal şi Slatina, iar cea de-a doua maşină a preluat bolnavul la câţiva kilometri distanţă de CPU Corabia, deci solicitarea unui echipaj cu medic s-a făcut la câteva minute. Pe de altă parte, masajul cardiac extern se execută cu mâinile la noi. În alte state există, într-adevăr, aparate medicale speciale utilizate la manevrele de resuscitare, dar noi, în România, nu avem astfel de dotări”,
a declarat medicul Alina Duminică.

Rudele acuză faptul că la bolnav a ajuns un echipaj fără medic cu o ambulanţă nedotată corespunzător şi că, într-o astfel de situaţie, asistenta medicală a efectuat manevre de resuscitare cu mâinile goale până la sosirea celuilalt echipaj.