Comunitate

2020-02-12, 12:09:34

Două noi focare de pestă porcină, în judeţ. Ce localităţi sunt afectate

Alte noi focare de pestă porcină au fost confirmate în gospodării din Celei (Corabia), dar şi la Grojdibodu, Hotaru. Potrivit DSVSA Olt, de la începutul acestui an, la nivelul judeţului au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în cinci localităţi (Corabia - două focare, Gârcov - un focar, Cârlogani - două focare, Vişina - cinci focare şi Baldovineşti, un focar.

Ţinând cont de ultimele două focare confirmate, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor de la nivelul Prefecturii Olt au fost dispuse noi măsuri pentru limitarea răspândirii virusului în gospodăria din Celei (Corabia) şi în cea de la Hotaru (Grojdibodu).

Astfel, gospodăria din localitatea Hotaru (Grojdibodu) a fost plasată sub supraveghere oficială şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (patru capete porci), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Grojdibodu (Grojdibodu şi Hotaru), UAT Ianca (Potelu) şi Fondul de Vânătoare 51 Grojdibodu.

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Gura Padinii (Gura Padinii, Satu Nou), UAT Orlea (Orlea, Orlea Nouă), UAT Ştefan cel Mare (Ştefan cel Mare, Ianca Nouă), UAT Ianca (Ianca) şi FV 51 Grojdibodu, FV 52 Ianca, FV 53 Orlea.

Totodată, se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Cârlogani, Baldovineşti, Iancu Jianu, Dobreţu, Vulpeni, Găvăneşti, Călui, Oboga, Morunglav, Bobiceşti.

Ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.

Specialiştii de la DSVSA Olt spun că în acest an au fost stinse următoarele focare: un focar la Perieţi, două focare la Poboru şi un focar la Mărunţei.

Cu ocazia stingerii focarelor din zona Poboru au fost ridicate restricţiile de mişcare pentru două exploataţii comerciale de porci din satul Constantineşti, oraş Scorniceşti.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Comentarii

Redacţia

2020-02-12 12:09:34

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...