Drama doctorului Ciobanu. De doi ani, fiul acestuia este ţintuit într-un pat de spital

Deşi au beneficiat de tratamente complexe la nivelul spitalului slătinean, familiile a trei olteni cu stare vegetativă persistentă şi tetrapareză au ajuns la capătul puterii şi au solicitat ajutor la Ministerul Sănătăţii, încercând astfel să depăşească limitele unui sistem medical ce ignoră anumite categorii de pacienţi. În această situaţie este şi fiul chirurgului-ortoped pediatru Gheorghe Ciobanu. Medicul îşi doreşte ca George să fie inclus într-un program naţional de recuperare şi tratament.

Trei pacienţi aflaţi în stare vegetativă sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, medicii fac eforturi uriaşe pentru recuperarea acestora, iar unitatea medicală încearcă să facă faţă financiar tratamentelor extrem de costisitoare.


În această situaţie se află George Adrian, de 28 de ani, fiul chirurgului-ortoped pediatru Gheorghe Ciobanu, care în urmă cu doi ani a suferit un anevrism, Mihăiţă Petcu, de 27 de ani, şi o femeie, ultimii doi suferind accidente rutiere grave în urma cărora au ajuns în această stare vegetativă.


Astfel, din tineri frumoşi, activi, aceştia au ajuns să fie ţintuiţi la pat, să depindă permanent de familie sau de sistemul medical, care îşi arată limitele în această situaţie.


Într-un salon din cadrul Compartimentului de Recuperare Neurologică Adulţi de la spitalul slătinean îl găsim pe George Adrian Ciobanu. Este în pat, priveşte în gol şi clipeşte într-un anumit ritm. Pare a fi absent de tot ce-i în jurul lui, deşi este agitaţie. Pe un pat alături, câteva fotografii îl prezintă pe George în câteva capitale europene.


Tatăl său, medicul Gheorghe Ciobanu, are ochii umezi şi ne vorbeşte despre drama sa şi despre situaţia în care un tânăr frumos, cu tot viitorul înainte, absolvent de Automatică şi student în anul al doilea la Medicină, a ajuns ţintuit la pat, la mila sistemului sanitar.


„A suferit un anevrism, a fost operat, şi a rămas aşa de acum doi ani. A fost internat la mai multe clinici, am găsit înţelegere aici la spitalul slătinean, din partea conducerii şi a colegilor, dar mai ales a şefului Secţiei de Neurologie. Rezultatele sunt încurajatoare, nu cele pe care ni le-am dori noi, dar este un progres. Din nefericire a făcut, în urmă cu trei săptămâni, o septicemie cu candida, un microb aparte”, a spus medicul George Ciobanu.


Doctorul a cerut ministrului includerea fiului său într-un program finanţat de Ministerul Sănătăţii pentru tratament antifungic cu Cancidas la spitalul slătinean, medicament ce a scăzut febra pacientului atâta timp cât a fost administrat.


Un singur flacon din acest medicament costă 1.400 lei, iar pacientul ar avea nevoie de patru flacoane pe zi, pentru o perioadă de 14 zile de tratament.

Sute de tineri în stare vegetativă mor anual

Din păcate, sistemul medical nu poate gestiona aceste cazuri, răspândite în unităţile medicale din ţară, iar spitalul slătinean are resurse limitate. Şeful Secţiei de Neurologie a spitalului slătinean, medicul Renică Diaconescu, a spus că sute de tineri mor anual, pentru că sistemul sanitar nu vine în sprijinul acestor pacienţi.


„Sunt cazuri complexe, cu tratament complex, care consumă foarte mulţi bani. Sunt mii de astfel de cazuri care stau răspândite în anumite clinici şi trăiesc din mila şi bunăvoinţa unor medici, care mai pun şi suflet. Din păcate, ministerul nu a dat curs cererilor aparţinătorilor acestor copii, care solicită să fie incluşi într-un program care să rezolve aceste cazuri. Sunt trei cazuri la nivelul acestei secţii. Costă foarte mult îngrijirea lor. Cei de la minister plimbă nişte memorii între direcţiile de sănătate publică şi la spitale. Este practic o incapacitate de asumare a acestor pacienţi de către minister. Eu spun că mor anual peste 100-200 de tineri care nu sunt băgaţi în seamă. Sistemul sanitar trebuie să fie condus de oameni care se pricep”, a spus Renică Diaconescu.

Conducerea spitalului slătinean a cerut ajutor la minister

Conducerea spitalului slătinean a făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii în care a descris pe larg situaţia celor trei pacienţi care necesită îngrijiri medicale permanente, cu costuri foarte mari, ce nu pot fi acoperite prin contractul cu CJAS Olt pentru bolnavii cronici. Reprezentanţii unităţii medicale au solicitat sprijin pentru obţinerea unei finanţări corespunzătoare şi includerea acestor pacienţi într-un program naţional.


Directorul medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, a declarat că permanent caută soluţii pentru aceşti pacienţi.


„Această categorie de pacienţi se află într-o situaţie deosebită. SJU Slatina a considerat important să aducă în atenţia Ministerului Sănătăţii această problemă. Ne-am dori să găsim soluţii pentru toţi pacienţii cu aceste probleme, sunt convins că sunt şi alte spitale care se confruntă cu această situaţie. Sunt pacienţi cu perioadă îndelungată de spitalizare, starea lor de sănătate se deteriorează periodic şi trebuie trataţi cu promptitudine. Au nevoie de un nivel de atenţie sporit şi de costuri pentru îngrijire şi pentru recuperare. Costurile nu pot fi acoperite din acest sistem de finanţare în care ei sunt încadraţi. Nu discutăm doar de un caz, ci de o categorie de pacienţi care au avut şi au nevoie de tratament costisitor. Ar fi important să existe centre special echipate şi finanţate care să îngrijească şi să recupereze astfel de pacienţi”, a spus Pătru.