DSP Olt: „Noi nu ştim că se fac injecţii cu acid hialuronic în saloanele de înfrumuseţare din Slatina”. Chirurg plastician: „Singurii care pot să le facă sunt dermatologii şi chirurgii plasticieni”

Cazul falsului medic Matteo Politi a scos la iveală mai multe nereguli atunci când vine vorba de chirurgia estetică. De exemplu, multe slătinence îşi injectează acid hialuronic, procedura fiind efectuată în câteva saloane de înfrumuseţare din oraş. Cei de la DSP Olt nu au auzit nimic despre micile intervenţii din saloanele de înfrumuseţare. Chirurgii plasticieni de la Spitalul Slatina atrag atenţia că astfel de proceduri trebuie să fie făcute de către specialişti, pentru că pot să apară complicaţii.

Pentru câteva sute de lei, în mai multe saloane de înfrumuseţare din Slatina poate fi făcută mărirea buzelor cu acid hialuronic. Anunţurile sunt numeroase şi pot fi găsite la o simplă căutare în mediul online. 

În ciuda ofertelor care le ademenes pe oltence cu buze atrăgătoare, directorul DSP Olt, Marius Bodescu, a precizat că nu ştie dacă în saloanele din Slatina se fac astfel de injecţii cu acid hialuronic.

„Noi nu ştim că se fac astfel de intervenţii în saloanele de înfrumuseţare din Slatina. Când se autorizează, reprezentanţii nu declară în obiectul de activitate astfel de activităţi. Noi nu am avut nici măcar o sesizare până acum. Dacă am avea fi avut, am fi mers în control”, a spus directorul DSP Olt, Marius Bodescu.

Un medic din cadrul DSP Olt, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a spus că sub nicio formă injectarea acidului hialuronic nu poate fi făcută într-un cabinet de înfrumuseţare.

„Noi nu avem autorizate astfel de saloane. Injectarea acidului hialuronic intră la activităţile de chirurgie plastică. Nu pot saloanele de înfrumuseţare să facă aceste injecţii. Ei nu au autorizaţie în acest sens. Autorizarea saloanelor se face pe propria răspundere, vin şi dau declaraţie la biroul de avize şi autorizaţii de la DSP Olt. La autorizare ei nu spun că fac şi astfel de injecţii. Cabinetele medicale, unde se pot face astfel de injecţii, sunt evaluate în baza unor referate şi primesc sau nu autorizaţie”, a spus un medic din cadrul DSP Olt.

Chirurgul plastician din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că injectarea acidului hialuronic trebuie să fie făcută de profesionişti. 

„Sunt destul de multe saloane atât în Slatina, cât şi în Craiova, unde se fac injecţii cu acid hialuronic. În mod normal, doar medicii au voie să facă acest lucru, şi nu toţi medicii. Singurii care pot să facă astfel de intervenţi, minim invazive, injectări cu acid hialuronic, sunt dermatologii şi chirurgii plastici. În plus, este o reglementare, în zona periorală ar avea voie să facă şi medicii stomatologi. În mod normal, cine face acest tip de intervenţii trebuie să trateze şi eventualele complicaţii”,
a spus Florin Popa.

Medicul spune că, deşi par inofensive, aceste injectări pot genera complicaţii şi îi sfătuieşte pe pacienţi să meargă la persoane avizate pentru astfel de proceduri.

„Eventualele complicaţii le tratează doar chirurgul plastician. Cele mai dese complicaţi sunt granuloamele post injectare cu acid hialuronic. Se poate injecta într-un vas de sânge şi să apară necroza, care este cea mai gravă complicaţie. Dacă vorbim de toxina botulinică, poate fi injectată într-un nerv şi să apară paralizia feţei, dar este reversibilă. Efectul toxinei durează o perioadă de trei-cinci luni. Problema este cu necroza tegumentară, este cea mai importantă complicaţie. Uneori se ajunge la multiple intervenţii chirurgicale. Din acest motiv, pacienţii trebuie să meargă la profesionişti. Este o mizerie ca un cosmetician să facă acid hialuronic. Cine face acest gen de intervenţie, trebuie să ştie să trateze şi complicaţiile”,
a adăugat Florin Popa.

Acesta a precizat că numărul celor care solicită acest tip de intervenţii estetice este în creştere.