DSVSA Olt a început numărătoarea porcilor din gospodăriile aflate în zona afectată de pesta porcină de la Dăneasa

Medicii din cadrul DSVSA Olt au început de vineri să meargă în gospodăriile din Dăneasa ce au fost incluse în zona afectată de pestă porcină africană. Autorităţile au stabilit zona afectată pe o rază de 13 kilometri în jurul focarului, adică de la locul în care au fost găsiţi morţi cei doi mistreţi ale căror probe au fost pozitive la pesta porcină africană.

Specialiştii DSVSA Olt vor să se asigure că niciun porc domestic din gospodăriile aflate pe o rază de 13 kilometri în jurul focarului nu a fost contaminat cu virusul pestei porcine africane.

Astfel, medicii DSVSA Olt efectuează catagrafia porcilor din gospodările din Dăneasa, în paralel suinele fiind şi examinate clinic.
 
„Sunt colegii în teren, fac catagrafia porcilor, de astăzi (vineri, 14 decembrie - n.red.) s-a pornit acţiunea în gospodăriile oamenilor. În paralele cu recensământul, se face şi examinarea clinică a suinelor”, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul Venera Popa.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, joi, existenţa virusului pestei porcine africane la doi mistreţi găsiţi morţi, la începutul acestei săptămâni, pe Fondul de Vânătoare 43 Dăneasa.

Acesta este primul focar de pestă porcină africană la porcii mistreţi de la nivelul judeţului, iar autorităţile au aprobat încă de miercuri un plan drastic de măsuri, ce urmează să fie pus în aplicare.

Toţi mistreţii de pe cele cinci fonduri de vânătoare vor fi omorâţi. De la aceştia vor fi luate probe atât pentru depistarea genomului pestei porcine africane, dar şi pentru trichineloză. Porcii ale căror probe sunt negative la cele două boli pot fi luaţi pentru consum de către cei care îi vânează.