DSVSA Olt, măsuri pentru ca pesta porcină africană să nu pătrundă în Olt. Oltenii nu trebuie să-şi hrănească porcii cu iarbă de pe câmp

În contextul confirmării primului focar de pestă porcină africană în ţară, DSVSA Olt a emis o serie de informări către Prefectura Olt, primăriile din judeţ, exploataţiile comerciale de porcine, fondurile de vănătoare şi către unităţile din industria alimentară. Măsurile au ca scop prevenirea apariţiei de focare de pestă porcină africană.

Reprezentanţii DSVSA Olt au dispus o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană, în condiţiile în care şapte porci au fost sacrificaţi într-o gospodărie din Satu-Mare.

Astfel, reprezentanţii DSVSA Olt le cer oltenilor să respecte condiţiile minime de biosecuritate dacă au porci în gospodării, dar şi la nivelul târgurilor de animale.

Totodată, aceştia reamintesc că este interzisă comercializarea animalelor în locuri neautorizate şi fără documente sanitare veterinare. În cazul apariţiei unei boli contagioase, animalele neidentificate şi neînregistrate nu se despăgubesc. Dacă proprietarii sesizează că suinele prezintă semne de boală, aceştia trebuie să anunţe medicul veterinar, primăria sau la DSVSA Olt.

Crescătorii de porci nu trebuie să intre în adăposturi cu încălţămintea şi hainele cu care umblă pe străzi, iar pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, trebuie să se pună o tăviţă cu paie îmbinate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Animalele nu trebuie să fie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carne de porc gătită în casă, iar acestea nu trebuie să primească iarbă culească de pe câmp, pentru că ea ar fi putut intra în contact cu porci mistreţi bolnavi.