După ce a fost muşcat de căpuşă, un copil de cinci ani, diagnosticat cu boala Lyme. O femeie de 64 de ani are o formă gravă, cu afectare neurologică

Un copil de cinci ani, din zona Caracal, a fost diagnosticat cu boala Lyme, care apare în urma înţepăturii de căpuşe. O femeie de 64 de ani se află şi ea în evidenţele medicilor infecţionişti de la Spitalul Slatina cu o formă gravă a bolii, fiindu-i chiar afectat sistemul nervos central. Medicii slătineni testează pentru depistarea infecţiei cu bacteria Borrelia toate cazurile suspecte. 173 de olteni au fost înţepaţi de căpuşe, în acest an, şi au ajuns pe mâna medicilor. Toţi au primit tratament profilactic cu antibiotice.

Surse din cadrul DSP Olt spun că micuţul de cinci ani se afla în vacanţă la bunici. Acesta a fost muşcat de căpuşe şi a început să se simtă rău. Copilul a primit îngrijiri medicale la Spitalul Caracal, acesta fiind ulterior diagnosticat cu boala Lyme.

Peste 125 de olteni au ajuns la UPU Slatina, iar 48 la Camera de Primiri Urgenţe de la Caracal, unde le-au fost scoase căpuşele. Pacienţii sunt apoi transferaţi pe Secţia de Boli Infecţioase, unde primesc tratament profilactic.

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Slatina, medicul Nicoleta Udrea, a precizat că pacienţii care prezintă simptome urâte sunt testaţi pentru depistarea bolii Lyme.

„Pare surprinzător, dar din februarie avem olteni care vin muşcaţi de căpuşe. Pacienţii vin la UPU Slatina, unde le este scoasă căpuşa, apoi ei sunt transferaţi pe secţia noastră şi primesc tratament profilactic, conform protocolului în vigoare. Noi le dăm reţetă cu antibiotic, în funcţie de modul cum arată zona şi de simptomele apărute. Le spunem să revină la control, dacă starea nu se îmbunătăţeşte, dacă apare eritem pe locul muşcăturii sau în altă parte a corpului. Toate cazurile suspecte sunt testate. Le luăm probe de sânge pe care le trimitem la Bucureşti. La o clinică privată o astfel de testare costă 700-800 de lei, la noi se face gratuit”,
  a spus medicul Nicoleta Udrea.

O femeie a făcut o formă gravă

În afara copilului de cinci ani, în evidenţele DSP Olt se mai află şi o femeie de 64 de ani. Medicul Nicoleta Udrea spune că pacienta a fost diagnosticată cu boală Lyme în urmă cu trei ani, fiind o formă gravă, cu afectare neurologică.

„Nu putem spune că anul acesta am avut forme foarte grave. Însă eu monitorizez o femei cu o formă gravă, ea a fost diagnosticată în urmă cu trei ani. I-am făcut o puncţie şi am descoperit că are anticorpii pentru Borrelia. Deci nu este un caz nou, vine periodic la tratament, este monitorizată de noi. Pacienta a mai fost internată la noi pe secţie. Boala i-a afectat sistemul nervos central”, a adăugat medicul de la Spitalul Slatina.

Medicii infecţionişti spun că în prima fază după muşcătura de căpuşă apare un eritem sau rash, însoţit de febră, mialgii, adenopatie localizată dureroasă, dureri de cap, stare de oboseală. Ea apare la 1-30 de zile de la muşcatură.

Aproximativ o treime din pacienţii care fac eritem migrator şi sunt trataţi vor fi vindecaţi, iar boala nu va mai ajunge în faze avansate, când pot să apară manifestări musculo-scheletale şi neurologice, mai rar cardiace, pulmonare şi oculare.

Specialiştii DSP Olt recomandă populaţiei:

1. Să evite zonele cu iarbă şi arbuşti, păduri, în care expunerea la căpuşe este foarte mare;
2. În situaţia în care există acest risc de expunere, se recomandă purtarea unor
haine deschise la culoare, pentru a face cât mai uşor vizibile insectele, inclusiv căpuşele;
3. Se recomandă aplicare de spray-uri împotriva insectelor;
4. Se recomandă verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi a corpului, la întoarcerea din drumeţii;
5. Se recomandă verificarea şi protejarea şi a animalelor de companie cu produse recomandate de medicii veterinari împotriva insectelor, inclusive a căpuşelor.

Creşterea numărului de îmbolnăviri transmise prin căpuşe este favorizată de schimbările climatice, fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente şi vegetaţie.