Actualitate

2018-11-28, 11:13:35

După ce au scăpat de veterinari, sătenii din Rusăneşti au tăiat toţi porcii. I-au „cruţat” doar pe cei care erau de vânzare, îi vor preda şi aşteaptă despăgubirile

Specialiştii DSVSA Olt s-au întors, miercuri, la Rusăneşti, pentru a ridica porcii, după ce au fost confirmate trei focare de pestă porcină. Primarul din Rusăneşti spune că spiritele s-au calmat, iar localnicii nu mai protestează. Răgazul le-a permis sătenilor să taie tot ce mai era de tăiat, iar cei care aveau porci de vânzare îi vor preda autorităţilor, nu mai sunt nevoiţi să caute cumpărători. Până la Crăciun, garantat vor primi şi banii, adică despăgubirile.

Echipele DSVSA Olt au încercat pe 27 noiembrie să intre în gospodăriile din Rusăneşti ca să omoare toţi porcii de pe raza localităţii. Localnicii s-au opus, protestul lor din stradă determinând echipele DSVSA Olt să facă cale întoarsă.

Specialiştii DSVSA Olt au mers şi miercuri la Rusăneşti, unde vor ucide toţi porcii rămaşi, aceştia urmând să fie îngropaţi la marginea localităţii.

Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, spune că spiritele s-au calmat, iar loclanicii nu vor mai protesta. Vor preda porcii autorităţilor, mai ales că au mai rămas doar cei care erau de vânzare şi purceii.

„Echipele DSVSA Olt au venit din nou, pentru că trebuie să ducă la îndeplinire decizia luată. Se va face fără scandal, cetăţenii au înţeles. Am stat de vorbă cu fiecare cetăţean până noaptea târziu, nu vor mai ieşi în stradă. Au mai tăiat ce mai aveau de tăiat. Mai sunt purceii. Nu avem de ce să mai facem scandal. Ce au avut de tăiat, au tăiat, restul se ridică tot. Dar nu mai sunt mulţi. Or mai fi în total o sută şi ceva de porci, adică cei care erau de fapt de vânzare. Şi mai sunt peste o sută din cei mici. Vor primi despăgubiri, în termen de 15 zile primesc banii”,
a spus primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea

Potrivit DSVSA Olt, la nivelul localităţii Rusăneşti au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană. Alte 29 de probe au fost luate de la porcii din gospodăriile învecinate focarelor, însă toate au fost negative.


Comentarii

Redacţia

2018-11-28 11:13:35

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...