Efectivele de iepuri din judeţ au scăzut dramatic din cauza braconajului. Trei inşi din Leoteşti, prinşi cu cinci ogari la braconaj, trimişi în judecată. Ce a decis instanţa?

Efectivele de iepuri din judeţ scad de la an la an. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Olt spun că principala cauză este braconajul cu ogari, care este un fenomen în judeţ. Drept dovadă, în urmă cu doi ani, trei inşi din Leoteşti au fost prinşi la braconaj cu cinci ogari. Aceştia au fost trimişi în judecată, numai că, în primă instanţă, au fost achitaţi.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt, George Vîle, a precizat că efectivele de iepuri scad de la an la an. Pentru a stopa cât de cât fenomenul, reprezentanţii instituţiei au decis să nu organizeze nicio partidă de vânătoare la iepuri. 

„Noi nu am recoltat niciun iepure în 2018-2019, nu am împuşcat iepuri, tocmai ca să nu afectăm efectivele care sunt în scădere. La iepure, în 2017, am avut cotă 25 de iepuri, cotă mică, din care am recoltat 17, iar în 2018 - 31 ianuarie 2019, din 35 de iepuri nu am recoltat nimic”, a spus Vîle.

Specialiştii olteni spun că avem iepuri tot mai puţini în judeţ, în primul rând, din cauza braconajului cu ogari. 
 
„Sunt multe cauze: una ar fi baconajul, alta că suntem în zona de câmpie, iar ciobanii au şi câte cinci-şapte câini. Stratul de zăpadă care a căzut în ultima perioadă poate să-i afecteze, pentru că ei, în perioada în care zăpada este foarte mare, nu se deplasează, stau acolo, îşi fac o groapă. Sunt braconieri care ştiu şi îi recoltează chiar din culcuş. Pe de altă parte, sunt la ţară tineri care nu au loc de muncă şi cu asta se ocupă, merg la baconaj. Cauzele sunt multiple, toate au dus la reducerea efectivului. Se spune că agricultura intensivă a dus la diminuarea efectivelor de iepuri, dar şi în vest nu se face aceeaşi agricultură, cu aceeaşi tehnologie?! Acolo nu sunt ogari cum sunt la noi. Principala cauză a scăderii este braconajul cu ogari”,
a spus George Vîle.

Braconajul cu ogari este un fenomen în judeţ. George Vîle spune că în urmă cu doi ani, trei inşi au fost prinşi la braconaj cu cinci ogari, însă instanţa i-a achitat pe fond. 

„Noi am prins, acum doi ani, la baconaj trei bărbaţi din Leoteşti cu cinci ogari pe Fondul de Vânătoare Izvoru. Aveau iepurii aruncaţi, cu proiector în maşină, cu tot arsenalul. Au fost trimişi în judecată, iar anul acesta ne-a venit decizia! Judecătoria Balş i-a achitat şi ne-a pus să le dăm şi câinii înapoi. Am trimis şi iepurii la analiză la DSVSA Olt, care ne-a spus că iepurii au murit din cauza câinilor. Li s-a cerut celor de la DSVSA Olt să specifice ora şi data când au murit iepurii. Când ies cu atâţia ogari nu prind mai puţin de şapte-opt iepuri. L-au reclamat şi pe paznicul nostru, pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă, am făcut recurs. Încercăm să mai aducem probe noi. Ce căutau cu câinii pe Fondul de vânătoare 20 Izvoru noaptea?!”,
a conchis Vîle.

În 2017, pe cele cinci fonduri de vânătoare ale Direcţiei Silvice Olt erau 2.835 de iepuri, iar în 2018, 2.665 de iepuri.