Eficientizarea acordării îngrijirilor la domiciliu. Dispar listele de aşteptare

Noul contract-cadru aduce modifiări şi în privinţa acordării îngrijirii la domiciliu. Furnizorul de servicii este responsabilizat mai mult, iar pacientul este scutit de un drum la CAS şi, implicit, dispare lista de aşteptare.

Deşi nu se preconizează măriri substanţiale de fonduri pentru îngrijirile la domiciliu, cele existente vor fi folosite mai eficient.

Începând cu 1 aprilie, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu vor avea valoare de contract, vor contracta ca şi celelalte domenii, în funcţie de capacitatea resurselor umane.

„Medicul va da o recomandare pacientului, acesta se prezintă la Casă pentru a-i pune viza că se încadrează în cele 90 de zile cât are dreptul, după care se prezintă direct la furnizor. Este o procedură corectă şi normală, s-a scos drumul la Casă pentru decizie. Noi informăm pacientul care sunt furnizorii de astfel de servicii aflaţi în relaţie cu Casa”, a declarat şefa Serviciului Relaţii Contractuale din cadrul CAS Olt, Sorina Oancea.

Anterior modificării legislaţiei, pacientul se prezenta la CAS Olt şi în, funcţie de fondurile disponibile, decizia era eliberată pe loc, în câteva zile sau era trecut pe lista de aşteptare.

„În limita valorii de contract pe care o are, furnizorul acordă aceste servicii. În situaţia în care furnizorul îşi depăşeşte valoarea de contract din luna respectivă, îl poate programa pentru luna următoare, exact cum este pe toate celelalte domenii. Astfel, se elimină acea listă de aşteptare şi accesul asiguratului este mai facil. Până acum, furnizorul doar făcea serviciile, noi eliberam decizii şi urmăream fondul. Este şi o măsură de control şi de întărire a disciplinei contractuale. În plus, furnizorii de îngrijiri la domiciliu mai pot desfăşura activitatea în relaţie contractuală cu Casa, cu condiţia să aibă medic sau medici angajaţi care să acopere cel puţin o normă de şapte ore pe zi. Şi acum, furnizorii cu care noi suntem în contract au medic, dar nu cu şapte ore, pentru că nu era o condiţie. Pentru a ne asigura că avem o continuitate a activităţii, am avut o întâlnire cu furnizorii pentru a le aduce la cunoştinţă modificările ce vor fi cu 1 aprilie”, a mai spus Sorina Oancea. 

În prezent, în judeţul Olt există patru furnizori de îngrijiri la domiciliu în contract cu CAS Olt.