Elevi olteni, absenţi de la ore, dar prezenţi la cerşit în parcările supermarketurilor

Mai mulţi elevi ai unor şcoli şi licee din Slatina au fost depistaţi de poliţişti cerşind în parcările unor supermarketuri din localitate, chiar în timp ce ar fi trebuit să fie la şcoală.

Agentul şef adjunct Cristian Grigorescu, din cadrul Poliţiei de Proximitate a municipiului Slatina, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că aproximativ 70 de elevi au fost găsiţi de poliţişti absentând de la ore, în decursul unei săptămâni. Şase dintre aceştia au fost depistaţi în parcările unor supermarketuri, unde se rugau de cumpărători să le lase cărucioarele de cumpărături pentru a recupera monedele.

„Noi am încercat, împreună cu reprezentanţii şcolilor generale şi ai liceelor din Slatina, să limităm acest procent al absenteismului şcolar şi săptămânal facem acţiuni pe raza municipiului Slatina. Îi găsim în cafenele, baruri, pe stradă. Atunci când vezi un copil învârstă de 15-16 ani, la ora 11.00, că e pe stradă cu ghiozdanul, înseamnă că a chiulit. Acum două săptămâni a fost o acţiune şi am găsit aproximativ 70 de elevi. Ei au fost depistaţi, în timpul orelor de curs, în altă parte decât în sălile de clasă. Erau în cafenele, la păcănele, pe stradă efectiv, prin pieţe, la cerşit, în zonele supermarketurilor. Este vorba de vreo cinci sau şase, sunt cei pe care îi vedeţi şi dumneavoastră prin parcările supermarketurilor şi vă cer căruţul de cumpărături pentru a recupera moneda”, a afirmat Grigorescu.

Acesta a mai spus că poliţiştii nu pot face mai mult decât să-i ducă la şcoală pe elevii găsiţi că absentează.

„Primul lucru care se face este să se anunţe şcoala, să vedem dacă au fost prezenţi sau nu la cursuri. Se identifică părinţii, dar mulţi dintre aceşti copii care au fost găsiţi fac parte din mediul instituţionalizat, adică sunt în căsuţe de tip familial. Anunţăm şi inspectoratul şcolar pentru a se lua măsuri împotriva lor. Noi, ca poliţişti, nu prea avem un cadru legal clar stabilit pentru a lua măsuri împotriva lor, şcoala stabileşte sancţiuni, cum ar fi scăderea notei la purtare”, a mai spus agentul şef adjunct Cristian Grigorescu. 

Poliţistul a adăugat că, de cele mai multe ori, aceiaşi copii sunt găsiţi la cerşit sau chiulind.

„În principiu, este vorba de aceiaşi copii mereu. Ei ne cunosc pe ei şi noi îi cunoaştem pe ei. Îi ducem unde ar trebui să fie, iar a doua zi sau săptămâna viitoare, îi găsim în acelaşi loc. Avem o colaborare excelentă cu cei de la DGASPC, însă copiii se întorc pentru că legislaţia este de aşa natură încât nu îl poţi constrânge pe copil să facă doar ce vrei tu. Atunci tu, ca institutor, ştii că s-a dus la şcoală, dar el a fugit de acolo”, a conchis el.