Endocrinolog: „A crescut foarte mult incidenţa bolilor autoimune. Patologia tiroidiană şi osteoporoza predomină la nivelul judeţului”

La nivelul judeţului Olt sunt doar doi medici endocrinologi. Claudia Triţă şi Ana Tudosie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, investighează şi tratează toţi pacienţii din judeţ care se plâng de o boală autoimună. Doctorul Ana Tudosie a venit în urmă cu doi ani la Spitalul Slatina, fiind rezident pe post. Medicul, care şi-a făcut specializarea la Institutul Parhon din Capitală, spune că incidenţa bolilor autoimune în rândul oltenilor a crescut foarte mult.

Compartimentul de Endocrinologie din cadrul Spitalului Slatina funcţionează la nivelul Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie, având disponibile cinci paturi. În urmă cu doi ani, medicul Ana Tudosie a venit la post la spitalul slătinean, iar de atunci face echipă cu Claudia Triţă.

Doctorul Ana Tudosie spune că adresabilitatea a crescut foarte mult în ultima perioadă.
 
„Ne axăm pe internări de zi, iar pentru cazuri mai deosebite facem internare continuă ca să putem investiga. Avem adresabilitate, sunt pacienţi cronici care vin să-şi facă reevaluările. Avem foarte mulţi pacienţi, facem faţă cu greu. Pacienţii trebuie să se programeze ca să fie văzuţi de medic la cabinetul din Ambulatoriul spitalului, pentru că avem doar 12 consultaţii pe zi. Suntem doar doi endocrinologi în tot judeţul. Ne vin pacienţi de peste tot, de la Corabia, Balş, Caracal. Patologia tiroidiană şi osteoporoza predomină la nivelul judeţului. Avem din ce în ce mai multe cazuri de hipertiroidism, înainte predomina hipotiroidismul, funcţie minus tiroidiană. Sunt foarte multe boli autoimune în ultimul timp. Am diagnosticat un băiat cu tiroidă autoimună la 13 ani. Nu se ştie de ce apare. Au cazuri în familie, autoimunitate. Această tiroidă autoimună apare la orice vârstă. Dacă stăm să căutăm o cauză, vedem o agregare familială. Mama sau bunica au avut o boală autoimună, poliartrită, vitiligo. De ce a crescut incidenţa bolilor autoimune, nu  se ştie. Poate alimentaţia, stresul”, a spus Ana Tudosie.   

Medicul de 32 de ani spune că patologia cu care vin oltenii este foarte variată.

„Patologia este foarte variată, de bază este tiroida, hipo şi hiper tiroidismul, dar tratăm şi patologia de hipofiză, suprarenală, ovare, testicule, infertilitate, încercăm să găsim o cauză de ce nu pot face copii, iar împreună cu ginecologii să găsim soluţii, insuficienţă ovariană, pentru că în ultimul timp a scăzut vârsta de instalare a menopauzei. Sunt femei care nu ovulează, foarte multe care la 40 şi ceva de ani intră la menopauză. Nu se ştie de ce! Acum, femeile vor să facă copii mult mai târziu, după 30-35 de ani, iar după această vârstă scade foarte mult ovulaţia. Dacă în afară de vârstă mai au şi altă problemă, deja şansele să rămână însărcinate scad”, a adăugat medicul de la Spitalul Slatina.

Endocrinologul a precizat că foarte multe femei sunt diagnosticate cu osteoporoză chiar şi la 50 de ani. 

„Avem pacienţi cu osteoporoză. Noi tratăm această afecţiune, pentru că este o boală metabolică osoasă. Avem surprize să întâlnim osteoporoză la femeile puţin trecute de 50 de ani. În timp, această boală duce la fracturi, care înseamnă invaliditate. Fractura de şold duce la invaliditate, iar mortalitatea este mare chiar la un an. Sunt pacienţi care fac facturi şi sunt trimişi apoi de către ortopezi la endocrinolog să vadă de ce au făcut aceste fracturi de fragilitate, pentru că nu au suferit traumatisme foarte mari”
, a precizat endocrinologul.

Incidenţa cancerului tiroidian, în creştere


Totodată, medicul a constatat şi o creştere a incidenţei cancerului de tiroidă. Într-o astfel de afecţiune este important ca pacientul să fie investigat şi diagnosticat într-o fază incipientă. 

„Cancerul de tiroidă este şi el în creştere. Am foarte multe cazuri. Avem pacienţi cu mai multe forme, papilar, folicular, acestea două nu dau metastaze, dacă sunt depistate la timp. Sunt forme vindecabile. Mulţi vin la controale preventive şi le descoperim întâmplător că au cancer tiroidian. Am avut pacienţi pe care i-am convins după un an şi ceva să se opereze. Tot i-am urmărit şi aveam semne de întrebare, până la urmă au acceptat să se opereze. Am prins foarte multe cazuri în forme incipiente, doar două-trei cazuri sunt mai grave, care au avut nevoie de iod. Eu trimit pacienţii la Institutul Parhon, pentru că experienţa este foarte mare. Aceşti oameni operează de dimineaţă până seara numai şi numai tiroidă. În operaţia de tiroidă, contează foarte mult să nu fie afectat nervul larginelui, să nu mai poată să vorbească”,
a spus medicul slătinean.

Obezitatea, o problemă în rândul minorilor


Tot mai mulţi olteni îşi duc copiii la endocrinolog convinşi că acumularea kilogramelor în plus la minor are strânsă legătură cu o disfuncţionalitate a glandei tiroide. Însă, în cele mai multe cazuri, specialistul constată că doar alimentaţia a produs acest dezechilibru.

„Endocrinologia pediatrică este considerată de un an o supraspecializare. Dar asta nu ne limitează pe noi să tratăm şi copiii. Am văzut la Institutul Parhon foarte mulţi copii cu probleme. La noi, copiii vin cu obezitate, care are de cele mai multe ori o cauza alimentară şi nu este dată de o boală autoimună. Ne dăm seama că părinţii greşesc. Vin să se caute că sunt graşi, zic ei că poate au o boală de glandă. Noi nu zicem că nu au şi această boală, însă descoperim de cele mai multe ori că alimentaţia este de vină. Am o fetiţă de 12 ani care are o sută de kilograme. Mâncăm haotic, din picioare. Obezitatea la adulţi, dar şi la copii este o patologie tot mai des întâlnită”, a conchis medicul Ana Tudosie.