Endocrinolog slătinean despre iodarea sării: „Ideea este foarte bună dintr-un anumit punct de vedere, dar parcă a crescut incidenţa cancerului de tiroidă”

Endocrinologii slătineni îi sfătuiesc pe oltenii cu tiroidă autoimună să consume sare neiodată, pentru că studiile au arătat că această boală evoluează rapid atunci când apare exces de iod. Deşi sarea iodată are şi avantaje, endocrinologii de la Spitalul Slatina atrag atenţia că incidenţa unor boli grave a crescut odată cu introducerea obligativităţii iodării sării.

De câţiva ani buni, toată sarea din ţară este iodată. Adică sarea este îmbogăţită cu un mineral, iod. Toate preparatele din comerţ conţin sare iodată, pentru că aşa spune legea. Sare neiodată poate fi găsită doar în plafar, în cantităţi de cel mult o jumătate de kilogram.

Endocrinologul de la Spitalul Slatina, Ana Tudosie, a precizat că iodarea sării a fost introdusă pentru a se preveni guşa endemică, însă, pe de altă parte, incidenţa altor boli grave a crescut.

„Iodarea sării s-a introdus pentru a preveni guşa endemică sau cretinismul endemic, să previi afectarea neurologică severă. Acesta a fost scopul, pentru că Oltenia este o zonă cu deficit de iod, tot sudul este. Ideea este foarte bună dintr-un anumit punct de vedere, dar, pe de altă parte, parcă au crescut şi cancerul de tiroidă şi hipertiroidismul. Nu ştim exact dacă este o relaţie de cauzalitate, dar ceva s-a întâmplat. Noi, în tiroidele autoimune, îi sfătuim pe pacienţi să ia sare neiodată, pentru că sunt studii care arată că această boală autoimună evoluează mai repede. Sunt studii care arată că iodul ar accelera acest proces de distrucţie”, a spus medicul Ana Tudosie.