Epidemiile, braţ la braţ cu inconştienţa

Când eram copil, îmi amintesc că asistenta de la dispensarul din comună venea în şcoală şi ne vaccina. Pentru a-mi învinge teama de înţepătură, eram prima care mă ofeream şi toată lumea mă considera curajoasă. De fapt, îmi doream să scap, să nu fiu nevoită să aud plânsetele colegilor, pentru că atunci frica de ac ar fi fost mult, mult mai mare.

Nu trebuie să fii expert în medicină, să ştii că vaccinul este creat tocmai pentru a-ţi asigura imunitatea la anumite virusuri. Trebuie luat în seamă raportul beneficiu-risc, iar vaccinurile, de-al lungul vremii, au salvat milioane de vieţi prin eradicarea unor maladii grave. Atunci, fără să stau pe gânduri, mai ales că şi eu am fost vaccinată în copilărie, am urmat schema recomandată de medicul de familie şi în ceea ce priveşte copilul, şi mă bucur că am decis asta.

Suntem în plină epidemie de rujeolă, iar datele care se regăsesc pe Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile sunt îngrijorătoare. Din aproape 19.000 de persoane diagonsticate cu rujeolă, peste 17.000 nu au fost vaccinate. Cei mai mulţi sunt copii sub 4 ani.

Vaccinarea copiilor rămâne un subiect extrem de controversat, iar părinţii par a se lăsa influenţaţi mai degrabă de informaţiile citite pe internet, decât de cele primite de la medic. Cea mai eficientă măsură rămâne vaccinarea, dar cu toatea astea oamenii sunt rezervaţi în a respecta acestă indicaţie. De multe ori, doar pentru că plecăm urechea la dezinformările de pe reţelele de socializare.

În perioada aceasta ne luptăm cu rujeola, iar în curând va apărea gripa. Şi vom număra, la fel ca anul trecut, decesele cauzate de virusul gripal...