Era nevoie de studiu pentru a demonstra că spaga funcţionează în spitalele româneşti!?

Peste 350 de spitale din ţară au fost monitorizate vreme de şapte luni, iar pacienţii unora dintre ele au recunoscut că li s-au cerut bani. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în unităţi medicale din capitală, dar şi în provincie.

N-aş vrea să generalizez însă, din păcate, oricât de mari ar fi creşterile salariale în sistemul medical, tot vor exista doctori care aşteaptă cu neruşinare plicul de la  oameni amărâţi, suferinzi, care cu greu îşi drămuiesc pensiile de la o lună la alta. Sigur, există destule situaţii în care personalul medical refuză „atenţiile” însă cu toţii ştim că şpaga este încă o practică des întâlnită în toate spitalele, fie ele din capitală sau provincie.

Trebuie să fii naiv să crezi că mărirea salariilor diminuează acest fenomen. Ba chiar, de multe ori, asistăm la efectul advers. Cuantumul spăgii creşte, pentru că aşteptările financiare sunt mai mari.

Sunt foarte puţine cazurile în care actul medical este condiţionat de o sumă de bani însă dacă nu te duci pregătit eşti nevoit să înduri suferinţa. Oare medicii care acceptă bani din partea bătrânilor se întreabă câte eforturi fac acei oameni pentru a pune bani de-o parte să meargă la spital? Se întreabă oare ce pun pe masă, pentru a le ajunge pensia să-şi cumpere medicamentele necesare pentru a supravieţui? Când pleacă din tură, cu banii îndesaţi în buzunare, se gândesc oare că cei mai mulţi dintre pacienţii de la care au primit o mică atenţie abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta? Cu siguranţă, există excepţii, dar, din păcate, şpaga încă funcţionează în spitalele româneşti.