Este oficial. Legumicultorii olteni trebuie să comercializeze trei tone de roşii pentru Programul Tomata

Programul Tomata din acest an aduce modificări importante, care au rolul de a diminua numărul beneficiarilor. În primul rând, legumicultorii trebuie să comercializeze trei tone de roşii la o mie de metri pătraţi cultivaţi. Totodată, a fost introdusă o prevedere în sensul că dacă se constată depășirea sumei maxime alocate, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget.

Ministerul Agriculturii a stabilit forma finală a Programului Tomata în spații protejate pentru anul 2020.

Dacă numărul legumicultorilor ce se vor înscrie în program în acest an va fi mare, aceştia vor încasa o subvenţie diminuată.

„Programul vizează obținerea producției de tomate în perioada de extrasezon, solicitanții pot depune cererea de înscriere în program până pe 15 aprilie inclusiv, iar valorificarea producţiei se face până la 15 iunie inclusiv. În vederea monitorizarii calității tomatelor, beneficiarii trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor ce va fi verificat de către Autoritatea Națională Fitosanitară. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/ beneficiar/ an, respectiv 14.248,8 lei/ beneficiar/ an. Impactul financiar este de 187.500.000 lei, echivalentul în lei a sumei de maximum 39.477.000 euro. Ca măsură asiguratorie pentru încadrarea în bugetul aprobat, a fost introdusă o prevedere în sensul în care, dacă se constată depășirea sumei maxime alocate, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget”,
se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Cantitatea minimă ce trebuie comercializată este de trei tone la 1.000 de metri pătraţi.

Pentru acuratețea datelor privind suprafețele deținute și cultivate în spații protejate, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în anul de cerere. Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

Specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene Olt vor efectua inspecția în solarii.

Peste 5.000 de legumicultori olteni au solicitat sprijinul de 3.000 de euro, anul trecut.