Evaluarea Naţională. Aproape 3.700 de absolvenţi de gimnaziu din Olt susţin proba scrisă la limba română

3.698 de elevi absolvenţi de gimnaziu din judeţul Olt sunt aşteptaţi să susţină, luni, prima probă a Evaluării Naţionale, cea scrisă la limba şi literatura română.

Examenul naţional de evaluare la limba şi literatura română este programat să înceapă la ora 9.00 şi durează două ore, iar elevii trebuie sa fie în săli cu o jumătate de oră mai devreme. De asemenea, în săli, candidaţii nu vor avea acces cu telefoanele mobile, manuale, fişe sau alte materiale care ar putea reprezenta surse de inspiraţie. Absolvenţii clasei a 8-a vor putea intra in sălile in care are loc examinarea doar cu buletinul sau certificatul de naştere. Pe durata examenului, sălile de clasă vor fi supravegheate video şi audio.

Proba conţine două subiecte, de 40, respectiv 36 de puncte. Conform baremului elevii vor mai primi alte 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări şi 10 puncte din oficiu.
La primul subiect elevii au de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere şi să redacteze o compunere.

Al doilea subiect al examenului de evaluare este format dintr-un alt text la prima vedere cu şase cerinţe. De asemenea, elevilor li se va cere şi să scrie o naraţiune pe marginea unei teme date

Examenul continuă pe 13 iunie, tot cu o probă scrisă, la matematică.

Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 14.00 - 19.00. Soluţionarea contestaţiilor este programată între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.

În 2017, 78,92% dintre elevii olteni au reuşit să ia note mai mari de cinci, la Evaluarea Naţională.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Media de admitere în liceu este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (cu o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).