Cultură

2018-09-27, 18:53:01

FOTO. Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Opere reconstituite”, vernisată la Muzeul Judeţean Olt în prezenţa lui Paul Stănescu şi Andrei Marga

O expoziţie de 25 de sculpturi reconstituite după operele dispărute sau distruse ale lui Constantin Brâncuşi a fost vernisată, joi, la Slatina, în prezenţa vicepremierului Paul Stănescu şi a academicianului Andrei Marga.

De asemenea, la eveniment au fost prezenţi preşedintele CJ Marius Oprescu, vicepreşedintele Virgil Delureanu, prefectul Silviu Neacşu sau senatorul Renică Diaconescu.

Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Opere reconstituite” este organizată de Muzeul Judeţean Olt, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Rodion Gheorghiţă - autorul lucrărilor şi cercetătorul Constantin Barbu.

 „A reface o lucrare înseamnă două lucruri. Primul, să-l înţelegi pe cel a făcut-o şi doi, ce reprezintă. Dacă a făcut un portret de femeie trebuie să înţelegi şi să simţi. Trebuie să intri în mâna lui Brâncuşi, în simţul lui, în starea în care a fost. M-am folosit de talentul meu şi de credinţa pe care o am pentru a putea descifra arta şi opera lui. Şi cele de început, protretele, dar şi cele moderne, ancestrale, sunt la fel de grele. Primele, pentru că trebuie să intri în tuşeul, în mâna lui şi trebuie să identifici fiecare gest al modelajului. Fiecare lucrare este foarte elaborată, foarte conştiincios lucrată ca dimensiune, ca plasticitate, ca înţelegere a personajului. Este exact ca un actor care interpretează un rol”, a declarat Rodion Gheorghiţă.

Personalităţile prezente au primit o plachetă şi o medalie, organizatorii afirmând că evenimentul este parte a unui proiect mai mare.

„Brâncuşi la Slatina, în anul centenarului, este un element de identitate naţională. Este cuvântul pe care poporul român trebuie să-l spună în lume. Noi, românii, avem un cuvânt de spus, doar că trebuie să-l rostim. În această raţiune cred că se încadrează momentul de astăzi, care este piatra de temelie a unui proiect mai mare. În calitate de organizator, acordăm personalităţilor prezente o plachetă şi o medalie care să puncteze acest eveniment de început din municipiul Slatina”,
a declarat Viorel Pintea.

Comentarii

Redacţia

2018-09-27 18:53:01

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...