Comentariul Gazetei

2020-03-20, 11:49:44

Fake-news-ul în pandemie face mai rău decât boala în sine

Nici nu puteţi să vă gândiţi în câte grupuri de Whatsapp sunt prezent, de la cele de mămici (şi tătici) sau de familie, cu veri, fraţi şi cumnaţi, şi până la cele „serioase” de ziarişti. De când s-a decretat starea de urgenţă, măcar o dată pe zi, apare câte o ştire falsă despre pandemia de coronavirus, care este apoi rostogolită pe aceste grupuri, comentată, desfiinţat şi rînfiinţată până când nu mai ştii ce e real şi ce e fals. 

Rând pe rând, am aflat că vitamina C previne apariţia COVID-19, despre cum creşterea temperaturilor va omorî virusul sau că totul este o conspiraţie mondială, pornită de Illuminati, masoni sau alţii. Duminică, aflam că de luni se vor raţionaliza alimentele, că se închid supermarketurile sau nu mai ştiu ce.

Este aproape în zadar îndemnul autorităţilor de a ne informa din surse proprii. Cu puţine minute înainte să mă apuc să scriu acest text, am aflat de pe unul dintre aceste grupuri, apoi de pe toate, că începând de astăzi nu mai avem voie să ieşim din casă. Gata, tati! Doar cu câinele până la scară să facă pipi, maximum până la blocul vecin, dacă nu te ascultă potaia! Iese armata pe stradă şi te împuşcă în picior, dacă nu asculţi. S-a publicat şi un draft al unei hotărâri care, cel mai probabil, va fi pusă în aplicare atunci când numărul cazurilor de COVID-19 va depăşi 10-20 de mii. S-a venit cu dezminţiri şi cu comunicări oficiale, dar degeaba! În mintea oamenilor, undeva într-un colţişor, există o fărâmă ce crede că poate este adevărat şi asta.

Deşi aveam o vârstă fragedă, îmi amintesc despre nişte dezinformări clasice de prin anii ’90, printre care aceea că teroriştii au otrăvit apa în Bucureşti şi marile oraşe. S-a dovedit a fi o mare gogoaşă! Unde mai pui minciunile din copilăria mea de la ţară, din aceeaşi perioadă, când trebuia să fugim de toate maşinile de culoare roşie, că ne prind şi ne fac mititei, sau despre faptul că membrii unei anumite etnii din ţara noastră pot să facă să-ţi cadă dinţii, dacă le zâmbeşti atunci când îi vezi, iar ei apucă să ţi-i numere.

Din păcate, tot acolo suntem, iar această pandemie nu ne va face mai bine!


Comentarii

Redacţia

2020-03-20 11:49:44

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...