Sănătate

2020-06-04, 12:43:12

Fără bilet de trimitere şi card pentru consultaţiile din ambulatorii, până la finalul lunii septembrie

Până pe data de 30 septembrie, sunt în vigoare o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Astfel, persoanele care au nevoie de servicii medicale în ambulatorii nu mai au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie sau de cardul de sănătate. Mai mult, se pot elibera reţete de tratament fără scrisoare medicală eliberată de medicul specialist.

Pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populației au fost prevăzute o serie de măsuri în vigoare până la data de 30 septembrie 2020.

Astfel, medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente cu şi fără contribuție personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepția medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile.

De asemenea, documentele necesare să fie prezentate de asigurat la casa de asigurări de sănătate pentru obținerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare. Mijloace electronice de comunicare se pot folosi și pentru transmiterea de către casa de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraților.

„Bolnavii nu trebuie să mai prezinte biletul de trimitere pentru serviciile medicale  acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare, precum și pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu”, se arată într-un comunicat remis de CAS Olt.

De asemenea, medicii de familie pot prescrie medicamente din Lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, pentru care există restricții de prescriere, astfel încât asigurații să poată beneficia la timp de medicația necesară. În acest sens, medicii de familie pot iniția tratamentul specific și în absența unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu *din Lista de medicamente compensate și gratuite.

„Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienții cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) și pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgență erau prescrise de către medicii specialiști. Fac excepție medicamentele/ materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare cu paturi”, mai precizează CAS Olt.

Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populației, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul național de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialități serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020.

Comentarii

Redacţia

2020-06-04 12:43:12

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...