Fenomenul de „bullying” există şi în şcolile din judeţ. Zeci de copii ajung la psihiatru, după ce sunt luaţi peste picior de către colegi

Coordonatorul Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Adriana Nuţă, spune că tot mai mulţi părinţi îşi aduc copiii la psihiatru, după ce minorii sunt luaţi în derâdere de către colegi, la şcoală. Medicul spune că fenomenul de „bullying” este prezent şi în şcolile din judeţ şi face tot mai multe victime.

Tot mai mulţi olteni ajung cu copiii la psihiatru, după ce observă schimbări majore în comporamentul acestora.

Psihiatrul slătinean Adriana Nuţă spune că, de foarte multe ori, micuţii sunt diagnosticaţi cu depresie, aceasta ascunzând probleme din familie, dar şi de la şcoală.

„Întâlnim tot mai des copii cu depresie. Depresia la copii poate fi mascată şi de multe ori capătă un comportament agresiv. Copiii sunt iritaţi şi ascund ceva, o durere, o problemă din familie, de pe la şcoală”,
a spus Adriana Nuţă.

Medicul a precizat că fenomenul de „bullying” există şi în şcolile din judeţ, fie că vorbim de curtea şcolii, coridoare sau chiar sălile de curs.

„Ne confruntăm tot mai des cu acest fenomen de bullying, în care copilul este luat peste picior de către toată lumea. Vin şi se plâng, din păcate este foarte greu să schimbi colectivul, mai ales când nu ai nici înţelegerea cadrului didactic. Copilul acela este văzut ca oaia neagră şi aşa rămâne. Este, aşa, o loterie şi cu şcoala, pentru că tu ca părinte nu ştii niciodată peste ce colectiv dă copilul sau cât sunt de răi colegii. Nu se ştie cum percepe copilul atitudinea celorlalţi colegi. Aici e nevoie de un cadru didactic cu experienţă, cu tact, care să ştie să-i adune pe elevi”, a adăugat Nuţă.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Se întâmplă de foarte multe ori ca un copil să fie etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel. Copilul este pus în situaţii dificile atunci când colegii fac referire la aspectul fizic sau la problemele sale de ordin medical sau familial.