Fermier din Izbiceni despre situaţia aberantă: „Niciodată, în supermarketul din comună nu au fost vândute roşii româneşti, ci doar din import”

După lansarea Programului Tomata, cantitatea de roşii de pe piaţă a crescut considerabil, legumicultorii din bazinele legumicole olteneşti producând roşii chiar şi atunci când vremea nu le este propice plantelor. Cu toate acestea, în supermarketul din comuna Izbiceni se vând în continuare roşii din import. Fermierii se plâng în continuare că nu reuşesc să intre în relaţie contractuală cu marile lanţuri de magazine.

Legumicultorul Gelu Voinea din Izbiceni a precizat că în supermarketul din comuna sa natală nu au fost vândute niciodată roşii autohtone, fiind aduse doar din import, Spania sau Italia.

„Chiar dacă am centrală, eu am aruncat roşii şi în acest an, pentru că preţul a scăzut foarte mult. A fost zece lei baxul de 25 de kilograme, ceea ce înseamnă 40 de bani pe kilogramul de roşii. Noi le aruncăm, iar în supermaketurile din ţară sunt aduse doar tomate de peste hotare. De exemplu, niciodată în supermarketul din comună nu au fost vândute roşii româneşti, ci doar din import. Nu primesc roşii de la noi. Au venit reprezentanţii unui supermaket din ţară şi au discutat cu noi, dar ne-au spus că nu putem să onorăm comenzile în sezonul rece. La noi, roşiile se termină în două săptămâni, trei în cel mai fericit caz. Practic, începem la 1 mai şi terminăm producţia la finalul lunii noiembrie. Ni se spune constant că nu avem suprafeţele necesare ca să livrăm atâta marfă”, a spus fermierul din Izbiceni.

În comuna olteană sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii. Cantitatea de roşii produsă aici pe parcursul unui an este foarte mare, în condiţiile în care de pe doar 10 arii se scot, în medie, şapte-opt tone de roşii.