Agricultură

2019-02-04, 15:12:47

Fermier din Pleşoiu: „Desfacerea este cea mai mare problemă a noastră”

Reprezentantul Asociaţiei „Tinerii fermieri Pleşoiu coop”, Adrian Solniţaru, spune că cea mai mare problemă a legumicultorilor olteni este desfacerea. Fermierii îşi doresc contracte ferme, pentru a avea o perspectivă asupra întregii producţii.

Asociaţia „Tinerii fermieri Pleşoiu” a fost înfiinţată la începutul anului trecut şi reuneşte peste 30 de legumicultori din această zonă.

Adrian Solniţaru, reprezentantul acestei asociaţii, spune că problema cea mai mare cu care se confruntă toţi producătorii de legume din zonă este desfacerea.

„În primul rând, pe noi ne interesează să intrăm cu produsele noastre uşor pe piaţă. Desfacerea este cea mai mare problemă. Legume în zona noastră se pun de o viaţă, dar atâta timp cât nu ai un contract ferm pentru desfacere, ajungi pe piaţa liberă şi este foarte greu. Viitorul este cel al asocierii, eu sunt convins de acest lucru. Dar lucrurile în România se aşează mai greu. Ceea ce noi facem astăzi, nemţii au făcut acum 50 de ani. Ei sunt deja la a doua generaţie de fermieri. Cei care sunt uniţi în cooperative, părinţii lor au înfiinţat aceste cooperative”, a spus Adrian Solniţaru.

Acesta a dat exemplul preţului castraveţilor. Adrian Solniţaru spune că fermierii ar accepta şi un contract în care un kilogram de castraveţi să fie plătit cu un leu, deşi în multe perioade acestea poate urca şi la peste doi lei.

„Sunt fluctuaţii privind preţurile, dar noi ne dorim continuitate. Am discutat cu băieţii, în privinţa culturii de castraveţi, le-ar conveni un contract în care preţul să fie un leu pe kilogram, chiar dacă în unele perioade preţul urcă la peste doi lei. Dar cu un contract semnat ferm, omul are garanţia că vinde şi îşi face altfel socotelile. Astăzi, este un 1,8 lei kilogramul de castraveţi, peste o săptămână este 0,3 lei, pentru că la castrevete este o perioadă moartă, în august când ne confruntăm cu preţul mizer de 0,3 lei pe kilogram, nu scoatem nici cheltuielile”,
a adăugat Solniţaru.

Asociaţia din Pleşoiu se află în discuţii cu supermaketuri din ţară pentru livrarea de roşii, castraveţi, gogoşari, ardei gras, kapia, varză, dar şi conopidă.


Comentarii

Redacţia

2019-02-04 15:12:47

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...