Fermieri olteni au fost sacţionaţi pentru nerespectarea condiţiilor de igiena mulsului, iar opt centre de prelucrare a laptelui au fost închise.
„Au fost identificate neconformităţi care au fost sancţionate contravenţional, astfel fiind aplicate două sancţiuni la exploataţii de animale pentru nerespectarea condiţiilor de igiena mulsului (spaţii de muls, echipamente). În cazul centrelor de prelucrare lapte s-au aplicat 11 avertismente şi au fost emise opt ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii pentru nereguli privind nerespectarea şi neîntreţinerea condiţiilor de igienă a spaţiilor, echipamentelor şi nerespectarea programelor de autocontrol”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
Olteni amendaţi în târguri
De asemenea, au fost realizate controale pentru respectarea interdicţiei privind comercializarea animalelor vii în târgurile de animale din judeţ, care se menţine şi în prezent, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul ţării. Cinci olteni care încercau să vândă păsări vii au fost sancţionaţi conform legii. Valoarea sancţiunilor aplicate în târguri a fost de 7.500 lei.
DSVSA Olt a efectuat acţiuni de control şi în pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie şi patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, unităţi de fabricarea produselor de panificaţie şi a produselor de patiserie, unităţi de prelucrare şi conservare a legumelor şi fructelor, fiind verificate un număr de 326 unităţi.
În urma acestor controale, au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fiind aplicate opt avertismente şi două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.200 lei. Neregulile constatate au fost nerespectarea condiţiilor de igienă, de manipulare a produselor alimentare, nerespectarea programelor de autocontrol şi funcţionarea fără a deţine document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.