Agricultură

2019-05-24, 10:37:38

Fermierii care angajează tineri în agricultură, susţinuţi financiar. Ce bani primesc pentru fiecare angajat cooptat în fermă

Fermierii care angajează tineri în agricultură pe cel puţin un an vor primi bani de la stat. Sumele sunt diferenţiate în funcţie de studiile pe care le are angajatul. Fermierii olteni se pot înscrie în „Programul de stimulare a angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industra alimentară” până pe 31 decembrie 2020.

Autorităţile centrale au aprobat, joi, Normele privind „Programul de stimulare a angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industra alimentară”. Actul normativ vine în sprijinul fermierilor, care vor fi susţinuţi financiar pentru fiecare angajat tânăr cooptat în fermă.

Potrivit autorităţilor, fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului, beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată:

a) 1.000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară;
b) 750 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare;
c) 500 lei pentru persoanele fără studii.

Tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.

Pentru a beneficia de aceşti bani, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Valoarea Programului corespunzătoare anului 2019 este de 30 milioane lei și vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară, în vederea angajării tinerilor beneficiari ai Programului. Autorităţile estimează că în urma acestei măsuri, în acest an, vor fi angajați 3.000 de tineri.

Pentru cei interesați, înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020.

Prevederile actului normativ vor fi puse în aplicare de către direcțiile pentru agricultură județene prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară”.


Comentarii

Redacţia

2019-05-24 10:37:38

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...