Fermierii de la Pleşoiu şi Ghimpeţeni pun bazele primelor cooperative. Discuţii pentru asociere şi la Strejeşti, Grădinari şi Vădăstriţa

Pentru că Ministerul Agriculturii vrea să demareze un proiect pentru susţinerea construirii de depozite pentru legume şi fructe, fermierii olteni au început procedura de asociere. Astfel, în această perioadă, se pun bazele primelor cooperative la Pleşoiu şi Ghimpeţeni, dar mai sunt discuţii în acest sens şi la Strejeşti, Grădinari şi Vădăstriţa.

Asocierea şi construirea depozitelor pentru colectarea, sortarea şi ambalarea legumelor şi fructelor rămân singurele variante pentru fermierii olteni. Numai aşa produsele acestora vor putea ajunge în supermarketuri.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, prin direcţiile judeţene au demarat o amplă campanie de informare şi conştientizare a fermierilor în vederea asocierii, urmând ca structura centrală să implementeze un program guvernamental pentru construirea depozitelor de legume şi fructe.

Consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, a precizat că, în această săptămână, se vor pune bazele primelor două cooperative din judeţ, la Pleşoiu şi la Ghimpeţeni. Acesta şi-ar dori să-i prezinte ministrului Petre Daea cât mai multe cooperative constituite la nivelul judeţului.
  
„Le recomand în continuare fermierilor să se asocieze. Zilele acestea, se depun la notar documentele pentru înfiinţarea a două cooperative, la Pleşoiu şi la Ghimpeţeni. Mai sunt discuţii şi la Strejeşti, pentru că aici există şi un producător italian, ce deţine suprafeţe mari de legume. Când a aflat că se face cooperativa, italianul şi-a arătat intenţia să fie şi el printre membrii fondatori, numai că fermierii locali nu îl acceptă, unii îl vor, alţii nu. Conform legii de constituire a acestor cooperative, italianul, dacă deţine 5.000 de hectare, are tot un vot, la fel ca un fermier cu cinci hectare. Mai sunt discuţii la Grădinari, Vădăstriţa şi chiar la Izbiceni. După constituirea acestor cooperative, eu mă voi duce în faţa ministrului să-i prezint situaţia, cinci-şase cooperative, câte vor fi la nivelul judeţului. Ministerul şi-a propus ca în acest an să demareze Programul de investiţii în depozitele de legume şi fructe”, a spus Ciobanu.

Numai dacă se vor asocia şi vor primi în administrare depozitele de colecare pentru legume şi fructe, unde produsele vor fi sortate şi ambalate, fermierii vor reuşi să intre în relaţie contractuală cu marile reţele de magazine, asigurând constant cantitatea de produse solicitată.