Fermierii olteni care sunt constituiţi în persoane fizice autorizate pot fi radiaţi din Registrul Comerțului

Fermierii olteni care sunt constituiţi în persoane fizice autorizate şi au beneficiat de bani europeni pot fi radiaţi de la Registrul Comerţului dacă au mai mult de cinci coduri CAEN.

AFIR atrage atenția asupra obligativității beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală, constituiți ca persoană fizică autorizată și ca întreprindere individuală, de a se conforma prevederilor Legii nr. 182/ 2016 și de a transmite documentele necesare în termen de maximum 14 zile lucrătoare de la data luării la cunoștință a Notificării emise de AFIR.

În actul normativ este prevăzut ca persoanele fizice autorizate (P.F.A.) și întreprinderile individuale (Î.I.) au obligația îndeplinirii până la 18 martie a condiției privind numărul maxim de clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, respectiv maximum cinci clase pentru PFA și maximum 10 clase pentru Î.I.

În caz contrar, fermierii pot fi radiaţi din Registrul Comerțului.

„Subliniez importanța acționării de urgență de către beneficiarii PNDR aflați în situația nerespectării prevederilor Legii numărul 182/ 2016, în sensul furnizării către CRFIR sau OJFIR, în termen de maximum 14 zile lucrătoare, a documentelor doveditoare ale înregistrării activității economice la ONRC, în conformitate cu clauzele stipulate în contractele sau în deciziile de finanțare. Nerespectarea acestor termene va atrage răspunderea beneficiarilor conform legislației în vigoare”,
a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Astfel, fermierii olteni, care se regăsesc în această situația, trebuie să depună la OJFIR Olt documentele prin care au fost reautorizați şi să respecte următoarele condiții: menținerea formei de organizare conform celei existente la data încheierii contractului sau a deciziei de finanțare; în cazul în care beneficiarul era autorizat ca P.F.A., dar la această dată are un număr de salariați mai mare de 3, poate proceda la momentul reautorizării la schimbarea formei de organizare, respectiv ca Î.I. (titular al unei întreprinderi individuale), să aibă aceleași coduri CAEN aferente proiectului pentru care a primit finanțare, să se înregistreze în Registrul Unic de Identificare APIA (RO APIA), să preia integral exploatația sau exploatațiile pe noua formă de organizare, astfel încât să nu aibă consecințe asupra stabilirii dimensiunii economice a exploatației agricole deținute de beneficiar.