Fermierii olteni pot compensa pierderile de la rapiţă cu producţiile bogate la porumb şi floarea soarelui

29.000 de hectare cu rapiţă ar fi trebuit să aibă judeţul, la acest moment. Din cauza secetei, cei mai mulţi fermieri au înlocuit rapiţa cu porumb sau floarea soarelui. Aşa s-a întâmplat şi la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal, unde rapiţa compromisă a fost integral înlocuită. Reprezentanţii instituţiei speră ca paguba de la rapiţă să fie compensată cu recolte bogate la porumb şi floarea soarelui.

Ca să-şi diminueze pierderile, fermierii olteni au întors cultura de rapiţă, compromisă din cauza secetei. Aşa au procedat şi reprezentanţii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal.

Directorul Staţiunii de la Caracal, inginerul Marius Bran, a precizat că fermierii pot recupera pierderile la rapiţă cu o producţie bogată la floarea soarelui şi porumb. 

„Rapiţa a fost compromisă sută la sută. Am întors-o pe toată, jumătate cu porumb, jumătate cu floarea soarelui. Mulţi văd o tragedie treaba cu rapiţa, s-au făcut cheltuieli, dar totul depinde de ce se întâmplă în acest an. Dacă va fi un an bogat în precipitaţii, fermierii recuperează prin surplusul de producţie de la floarea soarelui şi porumb paguba de la rapiţa şi grâu. Se pot compensa. Şi anul trecut rapiţa a fost slabă, am avut o producţie foarte slabă, însă la final de an, trăgând linie, am compensat cu producţia la porumb, cu o producţie care nu s-a mai întâlnit în ultimii ani”,
a spus Marius Bran.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură Olt, la nivelul judeţului mai sunt aproximativ 4.000 de hectare cu rapiţă.