Fermierii olteni se plâng de atitudinea experiţilor OJFIR Olt. Aceştia se bucură când proiectele le sunt evaluate de experţi din Vâlcea sau Craiova

Fermierii din judeţ care încearcă să acceseze fonduri europene se lovesc de foarte multe ori de atitudinea total nepotrivită a reprezentanţilor OJFIR Olt. Mai mult de atât, Aurelia Datcu, care are o societate de consultanţă, a precizat că fermierii olteni au ajuns să se bucure atunci când evalurările le sunt făcute de specialişti de la Craiova sau Vâlcea şi nu de cei din judeţ.

Din cauza numărului mare de proiecte depuse, dosarele fermierilor olteni care au dorit să acceseze bani europeni au fost distribuite pentru evaluare şi la Vâlcea sau Craiova. Puşi în faţa acestei situaţii, fermierii olteni au putut face o comparaţie între abordare experiţilor din cele două judeţe şi cei din Olt, de la OJFIR Olt.

Aurelia Datcu, reprezentantul unei societăţi de consultanţă pentru întocmirea proiectelor cu fonduri europene, a precizat că unii experţi au avut o atitudine total nepotrivită şi i-au sfidat pe fermieri.

„Eu vreau să spun câteva cuvinte despre toleranţa noastră faţă de fermier. Fermierul este omul acela simplu de la ţară care vine cu degetele crăpate. Există conflicte între funcţionarii din OJFIR, între noi consultanţii, noi ne tolerăm altfel între noi, dar când vine fermierul şi este respins cu o atitudine sidătoare... Experienţa mea este scurtă. Am depus 22 de proiecte pe submăsura 6.1, au intrat 19, nu pot imputa evaluării absolut nimic, doar strict ce s-a găsit în teren, este greşeala fermierului. Vine fermierul simplu, cu degetele crăpate, şi i se spune «ia dosarul, du-te cu el la consultant». Spune-i, domnule, pe un alt ton, cu două octave mai jos, indiferent de cât de obosit ai fi. Eu lucrez pe un alt nivel de obicei. Nu pe submăsura 6.1. Avem proiecte pe canalizare, alimentare cu apă, restaurarea bisericilor. Mi se pare culmea culmilor să ne blocăm la cum să sigilăm dosarul, în triunghi sau în pătrat”, a spus Aurelia Datcu.

Aceasta a precizat că fermierii olteni au ajuns să se bucure atunci când proiectele le sunt evaluate de experţi din alte judeţe.
 
„Am avut respect pentru omul care a venit cu degetele crăpate, el ştie solarul şi atât. Toţi primarii care au proiecte în sud fac eforturi supraomeneşti. Îi urcă pe fermieri în maşini, se duc cu ei la Fisc, la Registul Comerţului, se lucrează în echipă. Am întâlnit echipă la CRFIR , ba mai mult la OJFIR Vâlcea. Am ajuns ca beneficiarii, fermierii, să fie fericiţi când aud că vin în control cei de la Vâlcea. Mi se pare aberant. Mai multă toleranţă faţă de ei! Este o umiliţă dacă i se aruncă dosarul în faţă unui om simplu”, a adăugat Datcu.

Marin Seiculescu, expertul din cadrul OJFIR Olt, a spus că fermierii nemulţumiţi că le sunt respinse dosarele pot face contestaţii.

„Dacă fermierul are o nemulţumire şi nu poate să o rezolve altfel, poate să facă o plângere. Sunt situaţii în care oamenii fac contestaţii, îşi cer drepturile, argumentează foarte bine totul, iar mulţi au câştig de cauză”, a spus Seiculescu.