Firmă de arhitectură din Slatina, depistată cu un angajat la negru

Munca la negru este o practică des întâlnită în judeţul Olt. Dacă până acum domeniile cel mai des întâlnite erau comerţul sau construcţiile, inspectorii ITM Olt au depistat o ramură nouă. O societate de arhitectură din Slatina a fost amendată cu 20.000 de lei pentru munca la negru.

Inspecţia Muncii Olt a depistat, în luna noiembrie, şapte persoane care munceau fără forme legale de lucru, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la suma de 140.000 de lei. Controalele au scos la iveală astfel de practici într-un domeniu mai puţin întâlnit până acum, arhitectura.

„În urma controalelor, şapte persoane au fost depistate că munceau fără forme legale. Este vorba despre o persoană la o societate de comerţ din Izvoarele, o persoană la o societate de arhitectură din Slatina, două persoane la o fabrică de pâine din Slatina, un lucrător la un service auto, un vânzător la un magazin din  Slatina şi un barman. Pentru fiecare persoană depistată că munceşte fără forme legale s-a aplicat amenda prevăzută de lege, care este de 20.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă.

În urma controalelor efectuate, inspectorii ITM Olt au dispus şi o serie de măsuri referitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal sau nenevaluarea riscurilor privind bolile profesionale.