Firme din Slatina care au inclus sporurile în salariul de bază pentru a diminua costurile, după mutarea contribuţiilor. Sindicat: „Angajatorul a speculat şi a încălcat legea”

Sindicaliştii olteni reclamă că, după mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, unele fabrici din Slatina au inclus sporurile în salariul de bază, încălcând legea.

Preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu, a declarat că s-a pus presiune pe angajaţi să semneze acte adiţionale prin care primesc „premiu salarial”, angajatorul speculând şi încălcând legea.

„Cartel Alfa Olt reprezintă şi mediul privat, care pur şi simplu a fost decimat în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. S-a pus o presiune pe angajator, dar şi pe angajat, în sensul că unităţile, ca să reducă cheltuielile, au înţeles să cheme lucrătorii să încheie acte adiţionale la contractele individuale de muncă, prin care angajatul era obligat să îşi pună semnătura sub sancţiunea plecării acasă şi aţi văzut ce greu este în România să-ţi mai găseşti un loc de muncă stabil. Aceste contracte individuale de muncă au fost afectate prin actele adiţionale care prevăd şi un termen, implicaţia directă fiind că perioada nedeterminată a devenit  pe perioadă de şase luni. Aceste acte adiţionale au fost semnate, practic, sub masca acordării unui premiu salarial pentru ca salariile să nu fie diminuate. Lucrătorul în mod direct nu a plecat cu bani mai mulţi acasă, ci cu bani mai puţini, pentru că angajatorul a speculat şi a încălcat legea şi a introdus sporurile, care sunt procente, în salariul minimi brut pe economie, tocmai prin aceste acte adiţionale”, a declarat Ioţu.

Sindicalistul a explicat că primul exemplu concret de acest fel a fost la fabrica Altur, fiind sesizate autorităţile.

„Am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, avem patru sesizări, una dintre ele fiind pentru Altur. La momentul respectiv, s-a făcut vâlvă şi au fost excluşi din fabrică liderii de sindicat care m-au contactat. În acest moment, avem în instanţă acţiuni prin care am contestat deciziile de concediere a acestora”, a afirmat Cristel Ioţu.

Cu toate că printr-o hotărâre de guvern este stabilit clar faptul că salariul minim pe economie nu include sporuri şi venituri suplimentare, acţiunea Cartel Alfa a fost respinsă în instanţă. Cristel Ioţu a declarat că s-a apelat la o cale extraordinară de atac.

„Mai mult decât atât, la instanţă am constatat o situaţie cel puţin hilară. Am sesizat Tribunalul Olt şi ni s-a respins acţiunea ca fiind neîntemeiată. Pe apel, la Curtea de Apel Craiova, am întâlnit judecători care s-au erijat în experţi contabili, în sensul că în loc să dispună expertiză contabilă pentru stabilirea salarizării şi stabilirea situaţiei dacă s-a introdus sporul în salariu sau nu, judecătorul şi-a permis să facă un calcul simplist şi a spus că, de fapt, calculul făcut de către SC Altur este unul corect, respingând definitiv această acţiune. Bineînţeles că am urmat o cale extraordinară de atac pentru revizuire, având în vedere că au fost încălcate drepturile procesuale în cauză. N-am mai întâlnit ca un judecător să se pronunţe pe un calcul făcut cu creionul pe hârtie”, a declarat Ioţu.

Sindicalistul a adăugat că „a fost forţată nota” şi în cazul Pirelli Tyres.

„A fost forţată nota şi ştiţi că, în urmă cu trei săptămâni, cei de la Pirelli au fost în situaţia declanşării unei greve generale. A fost o formă de protest făcută timp de o săptămână şi se pare că acolo s-a înţeles. Încă nu au perfectat înţelegerea”, a conchis Cristel Ioţu.