Firmele ezită să angajeze anumite categorii de şomeri. Doar 67 de angajatori încasează prima lunară de 900 de lei

Angajatorii care recrutează persoanal din rândul persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, absolvenţi sau şomeri de lungă durată beneficiază lunar, timp de un an, de un sprijin financiar din partea statutul de 900 de lei. Chiar şi aşa, interesul pentru aceste categorii de persoane este redus. În judeţul Olt, doar 67 de angajatori încasează această subvenţie.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe o durată nedeterminată, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, indiferent de nivel, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, tineri care nu au mai lucrat sau nu urmează un curs de formare profesională, şomeri de lungă durată sau persoane care în termen de cinci ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile de pensionare beneficiază de o subvenţie de 900 de lei, lunar, pe o perioadă de un an. Condiţia este ca raporturile de muncă să fie menţinute cel puţin 18 luni. În cazul în care au fost angajate persoane cu dizabilităţi, sprijinul financiar acordat de către stat se întinde pe o perioadă de un an şi jumătate. În judeţul Olt, doar 67 de angajatori au încadrat în muncă aceste categorii de persoane.

Prime de instalare şi încadrare pentru salariaţi


Subvenţii importante încasează şi şomerii care îşi schimbă domiciliul în localitatea în care lucrează sau care fac naveta. Mai exact, persoanele care îşi găsesc de lucru la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de instalare care se acordă în două tranşe. Jumătate din sumă la data instalării, iar cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Cuantumul primei este de 12.500 de lei pentru şomerii care se angajează într-o altă localitate sau îşi schimbă domiciliul, 15.500 pentru şomerii care sunt însoţiţi de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul, iar în situaţia în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul primeşte 12.500 de lei, iar celălalt 3.500 de lei. Dacă angajatorul sau autorităţile publice le asigură locuinţă de serviciu, atunci prima de instalare este de 3.500 de lei, iar pentru cei însoţiţi de familie de 6.500 de lei.

De asemenea, se acordă o primă de încadrare şomerilor care se angajează la o distanţă de peste 15 kilometri, lunar, timp de 12 luni, în valoare de până la 55 de lei/ pe zi proporţional cu numărul de zile în care îşi desfăşoară activitatea la angajator.