Florin Barbu (PSD): Românii au nevoie de siguranţă alimentară pentru un trai mai bun!

Fostul director ANIF, Florin Barbu, candidează la alegerile din 6 decembrie, din partea PSD Olt, pentru un post de deputat.


Social-democratul şi-a reafirmat determinarea pentru reabilitarea întregului sistem de irigaţii de pe teritoriul României, acesta fiind unul dintre obiectivele din Programul de Guvernare al PSD.

„Generația noastră a crescut cu poveștile bunicilor și părinților despre cum România era ”grânarul Europei”, despre cum se irigau culturile din câmp. Ceea ce vedeam noi erau doar niște canale părăsite, pe care nu a mai curs apă de 20 de ani și stații de irigații în paragină, distruse de timp și hoți”, spune Florin Barbu.

El mai arată că, în timpul Guvernării PSD, s-a reușit ceea ce părea imposibil – reabilitarea sistemului de irigații din România:

56 de stații de irigații au fost refăcute și modernizate;

268 de pompe au fost instalate;

1.600 km de canale au fost umplute cu apă;

1,4 milioane de hectare erau irigate, în 2019 (în 2016 se irigau numai 300.000 de hectare);

229 milioane de lei a fost suma alocată în 2019 pentru refacerea infrastructurii de irigații, de aproximativ 6 ori mai mare decât în 2016.

Ce avem de făcut?

Să continuam ce am făcut bine – reabilitarea și extinderea sistemului de irigații:

Până în 2024, să refacem 88 de amenajări care acoperă 2 milioane de hectare;

Un program pentru mărirea suprafețelor irigate de la 2 milioane de hectare la 3 milioane prin construirea de noi sisteme de irigații;

Continuarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan, primii 50 de kilometri ca parte a programului "Apă în Câmpia Română";

Susținerea producătorilor agricoli pentru achiziționarea de instalații mobile de irigații, sisteme de transport apă pe canalele principale;

Irigare cu energie verde – panouri fotovoltaice;

Asigurarea apei pe canalele principale pentru 2,8 milioane de hectare;

Apă gratuită până la plantă pentru toți fermierii.

Ce a însemnat reabilitarea sistemului de irigații pentru agricultura românească?

România a redevenit ”grânarul Europei”;

În 2017 și 2018, România a fost pe locul I la producția de grâu și floarea soarelui și pe locul al II-le-a la producția de soia;

În 2017, agricultura românească a reușit 9 recorduri istorice naționale la culturile de grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri.

„ Noi am transformat poveștile despre agricultura românească în realitate și este timpul să repornim agricultura alături de fermieri. Românii au nevoie de siguranţă alimentară pentru un trai mai bun!”, a conchis Barbu.