Florin Ciocan, preşedintele CAS Olt: „Avem un buget liniştitor, comparabil cu cel de anul trecut, după rectificări”

În această săptămână, CAS Olt a primit proiecţia bugetară pentru noul contract-cadru, ce va fi semnat până la 1 mai. Preşedintele CAS Olt spune că sunt bani suficienţi, încât actul medical să se desfăşoare în bune condiţii.

Până la această dată, CAS Olt a finalizat semnarea actelor adiţionale pentru luna aprilie, care şi ele s-au întocmit conform noii legilaţii, având în vedere că noul contract-cadru a intrat în vigoare la 1 aprilie.

Furnizorii de servicii medicale din judeţ au termen data de 10 aprilie pentru depunerea documentelor, urmând ca după această dată, până pe 30 aprilie să aibă loc negocierile şi semnarea noului contract.

„Bugetul care a venit în urmă cu trei zile este unul liniştitor din punct de vedere a împărţirii lunare. Sunt diferenţe specifice date de noul contract de furnizare de servicii medicale, şi ma refer în primul rând la serviciile medicale paraclinice, care au primit un buget diminuat în acest an, pentru că începând cu 1 iulie se aplică o regulă foarte importantă, aceea ca asiguratul să-şi aleagă furnizorul la nivel naţional. Asta înseamnă că am primit buget până la 30 iunie, începând cu 1 iulie va veni o altă filă de buget care să acopere restul anului, dar acest compartiment nu va rămâne descoperit, mai ales că pentru lunile care sunt finanţate, aprilie, mai şi iunie, finanţarea este peste media anului trecut”,
a precizat preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.

Modificări importante vor fi şi în alte sectoare. Cel mai important este cel care vizează îngrijirile la domiciliu, unde legilaţia s-a schimbat estenţial. Furnizorii de aceste servicii vor avea cifră de contract, la fel ca furnizorii de servicii medicale paraclinice, astfel că pacientul îşi va putea alege furnizorul, fără să mai aibă nevoie de o decizie a CAS Olt.

„În ce priveşte celelalte servicii medicale sunt diferenţe mici faţă de anul trecut, dar asta este un lucru bun, pentru că anul trecut au fost două rectificări bugetare, iar acum, fără rectificare, avem cât anul trecut cu rectificări. Asta înseamnă că finanţarea pe sectoarele cu probleme este oarecum rezolvată, inclusiv la îngrijiri medicale la domiciliu avem o creştere semnificativă. Aici revin cu precizarea că pentru acest serviciu, prin noul contract, deciziile nu mai sunt date de Casă. Furnizorii de servicii medicale la domiciliu au cifră de contract ca şi ceilalţi furnizori. Pacientul merge cu recomandarea medicului la furnizor, după ce trece pe la Casă pentru a fi vizată recomandarea cu numărul de zile la care mai are dreptul. O altă modificare în ceea ce priveşte îngrijirile la domiciliu este că numărul de zile pentru o sesiune de îngrijiri este de 15, faţă de 30 cum era înainte. S-a urmărit accesul mai multor asiguraţi la aceste servicii. Sperăm ca în urma acestor modificări să se diminueze listele de aşteptare pentru că, într-adevăr, la momentul acesta erau destul de mari, aproximativ 270 de pacienţi cu o sumă de peste 300.000 lei”,
a mai declarat Florin Ciocan.

Şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt mai spune că pentru medicina primară vor fi suficienţi bani până la sfărşitul anului, mai ales că s-au majorat punctul per capita şi punctul per serviciu.

„Finanţarea a crescut semnificativ la centrele de permanenţă, pentru că a crescut şi tariful pentru ora de permanenţă şi asta a dus, practic, la o triplare a bugetului pe care l-am avut anul trecut. La spitale, banii ajung la acest moment până la sfârşitul lunii octombrie, ca în fiecare an, de altfel”, a conchis preşedintele CAS Olt.