Florin Ciocan: „Putem spune că noul Contract-cadrul se adaptează vremurilor actuale”

Noul pachet de servicii şi Contractul-cadrul care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2014-2015 a fost aprobat. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, Florin Ciocan, spune că noile reglementări se pliază mai bine pe nevoile pacienţilor. Aceştia pot beneficia acum de servicii noi ce sunt decontate de casă precum: terapii de genetică medicală, copiii cu autism au acces gratuit la kinetoterapie sau logoped, iar medicii de familie pot face perfuzii sau injecţii la cabinet.
Aţi început negocierea şi semnarea contractelor cu furnizorii de servicii medicale?
Lucrăm la contractare în această perioadă. Este un proces destul de complex, care ne pune la grea încercare, totul trebuie să fie încheiat pe 27 aprilie. Până acum am primit documentele, iar de luni începem semnarea contractelor cu toţi furnizorii de servicii medicale, care doresc să intre în relaţie contractuală cu CAS Olt. Contractele de finanţare cu spitalele şi cu laboratoarele de analize vor fi semnate pe 27 aprilie. 
 
Sunt furnizori noi în acest an?
O să avem şi furnizori noi, ei sunt din domenii importante. Mă refer la spitalizarea de zi sau RMN, care sunt forme noi intrate în contract cu noi. Sperăm să încheiem contract pentru ambulanţa privată, avem depusă o cerere în acest sens. Pentru serviciile private de dializă trebuie să facem tot noi evaluarea, până acum ea era făcut la centru.
 
Ce noutăţi au apărut în Contractul-cadrul din acest an?
Sunt multe modificări în Contractul-cadru pe care ni le-am însuşit destul de repede. Este important să avem o aplicare unitară la nivel naţional.

Ne puteţi vorbi despre cea mai importantă reglementare, care aduce beneficii reale pacientului?
În asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile clinice au fost introduse proceduri, tratamente şi terapii noi. A fost modificată lista serviciilor de sănătate conexe actului medical prin introducerea psihoterapiei pentru copii şi adulţi. S-a precizat că serviciile acordate de logoped se referă la consilierea psihopedagogică specială. În sfera ORL se va efectua evaluarea psihologică clinică şi consiliere psihologică, până acum totul se plătea. La specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist. Se va face kinetoterapie individuală, de grup sau pe aparate speciale. Aceste servicii nu se făceau deloc, ele vor fi căutate şi putem spune că acest nou Contract-cadrul se adaptează vremurilor. Chiar era nevoie de aceste tratamente, iar acum s-a găsit soluţia. Pe lângă aceste aspecte, acum se poate recolta material biotic, au fost introduse terapii de genetică medicală, sfat genetic.
 
Ce alte aspecte noi au fost introduse în noul Contract-cadru?
A fost reglementată utilizarea cardului de sănătate şi au fost introduse o serie de noutăţi şi în asistenţa medicală primară. Medicul de familie va putea administra perfuzii şi injecţii. Până acum nu era stipulat acest lucru. Medicul le prescria, iar pacientul le făcea unde putea, în spital, în ambulatoriu. Aceste tratamente se fac numai la cabinet, iar de ele pot beneficia doar bolnavii aflaţi pe lista medicului. Medicul de familie poate face acum şi spirometrie alături de EKG şi ecografia generală. Spirometria s-a introdus şi în recomandarea pentru obţinerea aparatelor de administrare continuă de oxigen. Acum, pe lângă recomandarea medicului, trebuie să apară şi rezultatul spirometriei. A fost o „explozie” de aparate de oxigen şi s-a dorit limitarea acordării acestor dispozitive. Consultaţiile la domiciliu se pot acorda acum chiar şi pacienţilor care nu se pot deplasa în acea zi, lehuzelor, copiilor cu vârsta între 0-18 ani cu boli infecto-contagioase, copiilor mai mici de un an. Copiii mai mici de cinci ani, care au bronşită astmatiformă şi astm bronşic, pot beneficia de un inhalator salin cu particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen.

Gravidele vor beneficia şi ele de consultaţii gratuite chiar dacă nu sunt asigurate?
În pachetul minimal şi în pachetul de bază au fost introduse servicii de supraveghere a sarcinii şi lehuziei, o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere. În cadrul consultaţiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea şi monitorizarea statusului genito-mamar şi tratamentul complicaţiilor.
 
În medicina dentară au fost prevăzute servicii noi?
O serie de servicii de care puteau beneficia numai copiilor până la 18 ani se vor putea acorda tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă, dar în limita fondurilor. Dacă doctorul şi-a consumat bugetul… pacientul îşi va plătit lucrarea. Sunt prevăzute elemente acrilice, reconstituirea coroanelor radiculare, iar proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se va acorda o dată la cinci ani, nu la zece ani cum era în prezent reglementat.  
 
În privinţa spitalelor au fost aduse modificări?
La spitale nu sunt modificări mari, anul trecut a fost schimbată tarifarea la spitalizarea de zi pentru fiecare secţie şi boală în parte. Nu poţi compara o afecţiune în gât, cu una pe creier.
 
Ce situaţii nu au fost reglementate?
Din păcate, avem o problemă uriaşă cu îngrijirea la domiciliu, bugetul este foarte mic. Noi avem prevăzute 70 de milioane de lei pe lună pentru îngrijirea la domiciliu pentru tot judeţul. Pentru tot anul avem prevăzută o sumă de 170.000 lei, deşi noi am avea nevoie de mult mai mult. O să facem recomandările în limita bugetului, dacă se va suplimenta va fi şi mai bine.
 
Legat de buget ce ne puteţi spune?
Pot spune că suntem într-o medie a primelor trei luni, cu menţiunea că stăm foarte bine la spitale. Unităţile spitaliceşti au finanţare foarte bună, ce ne permite o contractare până în luna octombrie, în condiţiile unui buget bun.
 
Pentru investigaţiile din ambulatoriu cum sunt fondurile?
În celelalte domenii, în asistenţa medicală în ambulatoriu de specialitate, la paraclince, nu este o medie mare. Fondurile vor permite investigaţii în primele zece zile ale lunii. Virozele din perioada anterioară ne-au dat peste cap, pentru s-au înregistrat depăşiri foarte mari. Pentru un spital, o internare pentru o viroză nu ajută foarte mult, pentru că nu aduce multe puncte, ţinând cont de indicele de complexitate a cazurilor. Pentru laboratoarele spitalelor, sumele sunt comparabile cu primele trei luni ale anului.